Nagyvilág

Szili: szlovák-magyar bizottsági egyeztetések lesznek

Február végéig a két parlament bizottságai egyeztetnek a Szlovákia és Magyarország közötti vitás kérdésekről - mondta Szili Katalin házelnök szerdán Komáromban, azt követően, hogy tárgyalt szlovák partnerével, Pavol Paskával, és nagyon sajnálatos, hogy Robert Fico elutasította Gyurcsány Ferenc hatpontos javaslatát.

Megállapodtak, hogy összeállítanak egy menetrendet, amelynek keretében február végéig találkoznak az egyes parlamenti szakbizottságok, ezt követően pedig március 10. körül ismét házelnöki tárgyalás lesz – hangsúlyozta Szili Katalin.

Míg a két gazdasági bizottságnak a határon átnyúló fejlesztések céljait és területeit kell meghatároznia, az oktatási bizottságok a tankönyvek ügyéről és a kisebbségi iskolák uniós támogatásáról tárgyalnak majd, a kisebbségi bizottságok pedig felhatalmazást kapnak a kisebbségek helyzetének áttekintésére – mondta a magyar Országgyűlés elnöke.

Szili Katalin hozzátette: az alkotmányügyi bizottságok közös munkáját Pavol Paska kérte, a jogalkotási kérdések áttekintése miatt.

A külügyi bizottságok feladata lesz a két parlament közötti együttműködés területeinek feltárása, különös tekintettel a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ügyére és a szlovák parlament határozataira.

Szili Katalin egy lépésnek, Pavol Paska egy ugrásnak nevezte a szlovák parlament szerdai döntését, amely szerint magyarul is fel kell tüntetni a települések nevét a szlovákiai tankönyvekben. A szlovák házelnök szerint ez a döntés nyugvópontra juttatja az erről szóló vitákat, és mindenki megelégedésére szolgál, ezért is szavazták meg a Magyar Koalíció Pártjának tagjai.

Pavol Paska szerint a találkozó egyik haszna az volt, hogy “nyíltan el tudtuk mondani egymásnak, hol vannak azok a határok, ami mögé nem megyünk”. A két politikus között a legélesebb véleménykülönbség a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) megítélésében mutatkozott.

A magyar házelnök szerint meg kell beszélni a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ügyét, a Benes-dekrétumokról szóló szlovák határozatot és a határmenti gazdasági együttműködést.

Pavol Paska szerint is eltérőek a nézőpontok a KMKF ügyében. Mint mondta, továbbra sem valósult meg a kisebbségek képviselete a magyar Országgyűlésben. Kérdés továbbá, hogy a magyar parlament hogyan talál választ a szélsőségesek térnyerésére Magyarországon – tette hozzá.

Az ülés végén Szili Katalin sajnálatosnak nevezte, hogy Robert Fico a szlovák parlamentben visszautasította Gyurcsány Ferenc levélben megfogalmazott javaslatait, és nyomatékosan hangsúlyozta: “a magyar-szlovák alapszerződés 15. cikkelye szerint a kisebbségek ügye a szerződés aláírásától kezdve nem belügy”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik