Nagyvilág

Melegrekord Moszkvában

Moszkvában szerdán 47 éves időjárási rekord dőlt meg: plusz 6,6 Celsius-fokot mértek. December 3-án legutóbb 1961-ben volt ilyen meleg, s a meteorológusok szerint a következő napokban újabb időjárási rekordok várhatók.

Csütörtökre 6,7 fok feletti hőmérsékletre számítanak, s ebben az esetben megdől a 6,7 fokos rekord, amelyet 1979-ben mértek. Pénteken plusz 8-9 Celsius-fok lehet, ami az 1953. december 5-én mért 8,1 fokos rekordot múlhatja felül.

Arra, hogy decemberben három egymást követő napon melegrekord szülessen, eddig egyedül 2006-ban volt példa. A szokatlan meleg rossz hatással van az állatokra: az urali Jekatyerinburg állatkertjében például a meleg miatt nem tudnak elaludni a normális időjárási viszonyok között már november közepén téli álomra térő medvék és borzok.

Az állatkert zoológusa elmondta, hogy a téli álom amolyan védekezési mechanizmus, mivel ilyenkor az állatok a természetben nemigen találnak táplálékot. Az állatkerti állatok már évek óta egyre később kezdik meg téli álmukat, addig pedig bágyadtan, de eszegetnek – mondta a zoológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik