Nagyvilág

Der Standard: nehéz kijutni a nacionalizmus csapdájából

A nacionalizmus csapdájában címmel közölt kommentárt hétfői számában a Der Standard című liberális osztrák napilap a magyar-szlovák kormányfői találkozóról.

A jegyzet szerint Gyurcsány Ferenc és Robert Fico nem önszántából ment el Révkomáromba (Komarno), hanem többé-kevésbé kényszerűségből, ami világosan meg is látszott a találkozó lefolyásán. Mindkettőjüknek jóakaratot kell kifelé tanúsítaniuk.

A kommentár szerzője úgy látja, hogy a szélsőségesség és az újfasizmus elleni közös nyilatkozat mindazonáltal inkább csak kötelező gyakorlat volt, amellyel a találkozót sikerként lehet eladni. Valójában nem az. Ugyanis mindkét kormányfő elsősorban saját klientúráját szolgálta ki fellépésével. Az indíték mindegy is: noha mindkét miniszterelnök látta, mégis belebotorkált a nacionalizmus csapdájába. És hogy milyen nehéz onnan kikecmeregni, azt jól példázta a komarnói/komáromi találkozó – jegyezte meg végezetül a Der Standard.

Az újság interjút is közölt Robert Ficóval, aki a magyar-szlovák viszonyt érintve a már ismert álláspontját fejtette ki: sem a szlovák parlament, sem a kormány nem tett olyasmit, amivel sértette volna a magyar kisebbség érdekeit, és Magyarországgal ellentétben Szlovákiában nem jelent problémát, hogy valakit megbüntessenek náci egyenruha viselése miatt. „A legfontosabb azonban most az, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közös nyilatkozatot fogadtunk el, elítélve a szélsőségesség minden egyes formáját, amely zavaróan hathatott a két ország közötti jó kapcsolatokra” – mondta a szlovák kormányfő az interjúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik