Nagyvilág

Őrizetbe vettek egy férfit egy 1980-as antiszemita merénylet miatt

Kanadában őrizetbe vettek egy 54 éves palesztin férfit, akit azzal gyanúsít a francia rendőrség, hogy ő hajtotta végre 28 évvel ezelőtt a négy halálos áldozattal járó merényletet a párizsi Copernic utcai zsinagóga ellen.

A L’Express című francia hetilap internetes portáljának értesülését a kanadai és a francia hatóságok is megerősítették. Eszerint az ottawai egyetemen szociológiát oktató, libanoni-kanadai kettős állampolgárságú Hassan Diabot csütörtök délután tartóztatták le a kanadai Québec tartományban található Gatineau városában.

Diabót az elmúlt harminc év egyik legsúlyosabb antiszemita merényletének végrehajtásával gyanúsítják. Párizs egyik elegáns kerületében, a Copernic utcai zsinagóga közelében 1980. október 3-án táskába rejtett pokolgép robbant fel az utcán, néhány perccel a zsidó szombat előestéjén, a 320 hívő részvételével tartott szertartás vége előtt. A merényletben három francia és egy izraeli állampolgár életét vesztette, húszan pedig megsérültek. Másnap 200 ezren vonultak fel a francia fővárosban, hogy így tiltakozzanak az antiszemita támadás ellen.

A robbantást senki nem vállalta magára, s bár a rendőrség azt feltételezte, hogy egy palesztin kommandó állhat az ügy hátterében, annak vezetőjét csak 1999-ben sikerült azonosítani. Németország ismeretlen körülmények között megvásárolta a Népi Front Palesztina Felszabadításáért különleges parancsnoksága egyik olyan dossziéját, amelyben a párizsi merényletet végrehajtó kommandó tagjainak listája is szerepelt, az adatokat pedig a „baráti országok”, így köztük Franciaország rendelkezésére bocsátotta.

A nemzetközi elfogató parancsot egy évvel ezelőtt adták ki a francia hatóságok a Kanadában azonosított férfi ellen, aki akkor névazonosság áldozatának tartotta magát, és tagadta, hogy valaha is palesztin szervezethez tartozott volna. Kanadai ügyvédje szerint védence ártatlan, a merénylet időpontjában Bejrútban tartózkodott, ahol az amerikai egyetemen tanult. Diab később az Egyesült Államokba költözött, New Yorkban doktorált, majd a kilencvenes években kanadai állampolgár lett.

A L’Express szerint a francia rendőrök megtaláltak azt a szállodai bejelentkezési lapot, amelyet egy Hassan Diab nevű férfi saját kezűleg töltött ki Párizsban a merénylet idején.
Írásszakértők ezt összehasonlították a gyanúsított által az Egyesült Államokban kitöltött hivatalos dokumentumokkal. Ezenkívül a korabeli fotók alapján Diab 1980-ban megszólalásig hasonlított a szemtanúk leírása alapján készített fantomképre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik