Nagyvilág

A nőknek Obama jött be

A 2008-as amerikai elnökválasztásokon készült exit pollok alapján látszik, hogy Barack Obama sikeresebben tudta mozgósítani szavazóit, mint John McCain. Nem csoda, hiszen Obama amellett, hogy Amerika első fekete elnöke lesz, magáénak tudhatja még minden idők legdrágább elnöki kampányát is.

A fiatalok választása

A 18-29 éves korosztály több, mint kétharmada szavazott a demokrata jelöltre (66 százalék). Obamának sikerült mozgósítania, az amúgy a legmegbízhatatlanabb szavazói rétegnek számító fiatalokat. A fiatalok ugyanis gyakran nagyon lelkesek a kampányban, de a választások napján mindig akad fontosabb dolguk. Ez alkalommal azonban ott voltak a szavazóurnáknál. A korfán felfelé haladva, az idősebb korosztályokat vizsgálva egyre csökken Obama támogatottsága és nő a McCaint támogatóké.

Hölgyválasz

Érdekes módon a CNN exit poll adatai alapján nők nagyobb arányban (53 százalék) voksoltak, mint a férfiak (47 százalék), annak ellenére, hogy Hillary Clinton nem jutott be a jelöltek közé. Obama támogatottsága azonban jóval nagyobb arányú a női szavazók körében (56 százalék), mint a férfiaknál.

A faji kártya Obamánál

A faji hovatartozás szerint megkérdezett szavazók válaszai alapján elmondható, hogy nem meglepő módon a fehérek többsége McCaint támogatta (55 százalék). Az afroamerikaiak azonban szinte kivétel nélkül Obama mellett voksoltak (95 százalék). A Hillary Clinton bázisának számító latino szavazók nagy többséggel Obamára szavaztak, de itt már nem volt olyan elsöprő az arány, mint a feketéknél (66 százalék). Összességében elmondható, hogy az etnikai kisebbségek egyértelműen a demokrata jelöltre szavaztak.

Egy platformon gazdag, szegény

A jövedelmi eloszlás alapján elmondható, hogy a rosszabbul kereső rétegek egyértelműen Obamát támogatták. Az évi 15 ezer dollár alatt keresők mintegy 73 százaléka a demokrata jelöltre adta voksát. McCain csak az évi 100 ezer dollár felett kereső választórétegnél lépi át az 50 százaléknyi támogatást 1-2 százalékkal.

A dilpomások választása

Az iskolai végzettség alapján érdekes eredményeket mutatnak az exit poll felmérések. A csak elemi iskolai végzettséggel rendelkezők (akiknek egyébként igen csekély, 4 százalék az arányuk a szavazók között) 63 százaléka szavazott bevallása szerint Obamára. Ugyanakkor a legmagasabb iskola végzettséggel, diplomával rendelkező választók szintén nagy többségben Obamát támogatták (58 százalék). McCain csak a köztes rétegekben (középiskolai-, főiskolai végzettséggel rendelkezők) közelítette meg Obamát.

Nem lettek hűtlenek

A pártpreferenciák alapján szavazók nem okoztak csalódást, mindkét oldalon 90 százalékos arányban támogatták saját jelöltjüket. A bizonytalan szavazók csak kis többségben (51 százalék) támogatták Obamát. Az exit poll adatok alapján tehát elmondható, hogy a demokraták sikeresebben mozgósították szavazóbázisukat.

A világnézet alapján szavazók közül a liberálisok elsöprő többsége, 88 százaléka Obamát támogatta, annak ellenére, hogy McCain nem igazán domborította ki az abortusz és a melegházassággal szembeni hagyományos republikánus politikát úgy, mint Bush tette az előző választási kampányok idején. A magukat mérsékeltnek valló szavazók többsége (60 százalék) is Obamára szavazott. A konzervatívok nagy többségben, de nem elsöprő arányban támogatták McCaint (78 százalék).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik