Nagyvilág

Ma szavaznak a rekordok választásán

Obama hatalmas pénzügyi előnnyel, McCain Bush népszerűtlenségének terhével zárta minden idők legdrágább és leghosszabb amerikai elnökválasztási kampányát. Kedden eldől, ki veszi át a Fehér Ház kulcsait, igaz, a verseny akár döntetlenre is végződhet.

Ahogy minden negyedik évben, idén is a november első vasárnapja utáni kedden szavaznak az Egyesült Államok következő elnökéről az amerikai választópolgárok. Ugyanezen a napon újraválasztják a Kongresszus alsóháza, a Képviselőház mind a 435 tagját és a 100 fős felsőház, a Szenátus egyharmadát. Több államban népszavazást, 11 államban kormányzóválasztást is tartanak.

Az urnák helyi idő szerint kedd este 7 és szerda hajnali 1 óra között zárnak. (magyar idő szerint szerda hajnali 2 és reggel 8 óra között). A választás napján a FigyelőNeten folyamatosan tájékozódhat a legfrissebb eredményekről.

Rekordokat döntő voksolás

Az idei elnökválasztás több szempontból is egyedülálló. Ez volt az elnökválasztások történetének eddigi leghosszabb, egyben legköltségesebb választási kampánya. Akár a demokrata, akár a republikánus jelöltpáros kerekedik felül, történelmi jelentőségű győzelemről lehet beszélni. Ha a Demokrata Párt jelöltjei bizonyulnak jobbnak, akkor az Egyesült Államok megválasztja az első afroamerikai elnököt Barack Obama illinois-i szenátor, egyúttal az első katolikus alelnököt, Joe Biden delaware-i szenátor személyében.

Obama mozgósította a legtöbb  önkéntest és aktivistát (fotó: MTI)

Obama mozgósította a legtöbb önkéntest és aktivistát (fotó: MTI)

Ha viszont a republikánus kettős nyer, akkor a legidősebb, első mandátumát megkezdő elnök lép majd hivatalba januárban John McCain arizonai szenátor személyében, és Sarah Palin alaszkai kormányzó lesz az első női alelnök. Olyan sem fordult még elő az elnökválasztások történetében, hogy egy Hawaiin született politikus nyert volna vagy hogy egy alaszkai politikus foglalta volna el az alelnöki posztot.

Az Amerikai Egyesült Államok szavazópolgárai az ország történelme során eddig összesen 56-szor járultak az urnákhoz, hogy elnököt válasszanak. Ez az első alkalom, hogy két hivatalban levő szenátor küzd egymással a címért, és 1928 óta először fordul elő, hogy sem a hivatalban levő elnök, sem az alelnök nincs a jelöltek között.

McCain több elnökválasztás óta az első olyan republikánus jelölt, aki nagyságrendekkel kevesebb adományt tudott összegyűjteni, mint demokrata vetélytársa. Obama több mint 603 millió dollár támogatást kapott szemben McCainnel, aki 380 millióból gazdálkodhatott. Hatalmas pénzügyi előnyének köszönhetően vitathatatlanul Obama uralta a tv-reklámokat, kampányának zárásaképpen szerdán este példátlanul hosszú, 30 perces reklámblokkban szólt a határozatlan szavazókhoz. McCain hosszú évek óta az első olyan republikánus jelölt, aki kevesebb önkéntest és aktivistát tudott mozgósítani, mint ellenfele.

Patthelyzet is lehet

Az elnökválasztás során a választópolgárok leadják szavazatukat az általuk támogatott elnök-alelnökjelölt párosra, de az Egyesült Államok első és második számú vezetőjét közvetlenül nem ők, hanem az elektorok választják meg. Éppen ezért nincs kizárva, hogy patthelyzet jöhet létre egyenlő elektori szavazatszám esetén.

McCaint a kampány során többször is leírták, de mindig felzárkózott (fotó: MTI)

McCaint a kampány során többször is leírták, de mindig felzárkózott (fotó: MTI)

Szakértők szerint ha McCain győz Virginiában, New Hampshire-ben, Floridában és Ohióban, de veszít Pennsylvaniában, Coloradóban, Új-Mexikóban és Iowában, akkor előállhat olyan helyzet, hogy mindkét jelöltnek 269 elektori szavazata lesz. Ha McCain veszít Virginiában és New Hampshire-ben, de nyer Michiganben, szintén döntetlen lehet az eredmény.

George W. Bush öröksége

Az elnökválasztásra rávetül a hivatalban levő 43. elnök, George Bush árnyéka, akinek népszerűsége legendásan alacsony. Elemzők szerint ez lehet hogy megpecsételi McCain sorsát. Obama az utolsó héten is sikerrel ismételte fellépésein fő üzenetét: túl kell lépni a Bush-McCain politikán. Bush minden nyilvánosságot kerül a kampányban, nemcsak Obama, de McCain is többször bírálta.

George W. Bush elnöksége valószínűleg nem sikertörténetként vonul be az amerikai történelembe: két befejezetlen, népszerűtlen háborút hagyott utódjára, és olyan súlyos gazdasági helyzetben távozik, amilyenre nyolc évtizede nem volt példa. Kudarcai között emlegetik még a Katrina-hurrikánra adott késedelmes választ, és Amerika nemzetközi tekintélyének lerombolását. Egyes elemzők szerint a Bush által fémjelzett párt színeiben egyetlen jelölt sem nyerhetné meg a 2008-as választást.

John McCain éppen tíz éve kezdte el maratoni futását az amerikai elnöki poszt megszerzéséért. Mint korábban, a mostani versenyben is többször leírták, de ő újra és újra feltámadt, végül eljutott a jelöltségig. Az elemzők többsége a választás előtti héten úgy látta: egy sor tényező – egyebek között a Bush miatti kormányváltó hangulat és a példátlanul súlyos pénzügyi válság – jelentősen rontotta McCain nyerési esélyeit.

A The New York Times értesülései szerint a demokrata párti Barack Obama Chicagóban, 700 ezer ember társaságában, a Grant Parkban tölti a keddi választás éjszakáját, a republikánus John McCain Phoenixben, az elegáns Biltmore üdülőhelyen várja be az eredményt 2-3 ezer híve körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik