Nagyvilág

McCain behozhatja Obamát

Három pontra csökkent Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt előnye republikánus riválisával, John McCainnel szemben.

A vasárnap közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint a jelenlegi állás 48-45-ös vezetést mutat Obama javára azok körében, akik biztosan elmennek szavazni. Az illinoisi szenátor az elmúlt két napban 2 pontot veszített előnyéből.

McCain esélyeinek javulását minden bizonnyal az utolsó, szerdán rendezett tv-vitának köszönheti – mondta az egyik közvéleménykutató vezetője, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az arizonai szenátor tetszése első ízben érte el a 45 százalékot. McCain megerősítette pozícióit a republikánusok körében, immár a párt híveinek 90 százaléka támogatja őt és figyelemre méltó a térnyerése a függetlenek között is, akiknek döntő szerepe lehet a november 4-i elnökválasztáson.

Ebben a körben is Obama visszaesése tapasztalható: 16 pontos előnye vasárnapra 8 pontra zsugorodott. A többi országos felmérésben is egyszámjegyűre csökkentek a demokrata párti elnökjelölt korábbi kétszámjegyű előnyei. Obama nagy népszerűségnek örvend az afro-amerikai, a spanyolajkú, a katolikus és a zsidó közösségben, míg McCain főleg a fehér férfi szavazókban bízhat. A nőknél egyelőre Obama a nyerő 6 pontos előnnyel, bár ez is csökkenő tendenciát mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik