Külföld

2017-ben távozik Szevasztopolból az orosz flotta

admin
admin

2008. 10. 19. 10:52

Az orosz Fekete-tengeri Flotta a vonatkozó szerződés 2017-ben esedékes lejárta után távozik az Ukrajnához tartozó Krímben lévő Szevasztopolból, ha az akkori ukrán kormány is ezt akarja majd - mondta Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes.

A BBC brit műsorszórónak adott, és a BBC orosz oldalán vasárnap reggel közzétett exkluzív interjúban hangsúlyozta, hogy Oroszország természetesen a bérleti szerződés meghosszabbítására törekszik majd, de azokat az állításokat, miszerint Moszkva megpróbálja majd megszerezni Szervasztopolt, “a hidegháborút idéző stílusú propagandának” minősítette.

A nemzeti érzületű oroszok és Szevasztopol lakosainak többsége a várost orosznak tekinti, és kételyeket hangoztat az Ukrajnának 1954-ben történt átadás törvényes voltát illetően. A Fekete-tengeri Flotta 225 évvel ezelőtti megalapításától kezdve Szevasztopolban állomásozik.

Az augusztusi grúz-dél-oszét fegyveres konfliktus kapcsán – amelyben Kijev Grúziát támogatta – mind Ukrajnában, mind nyugaton felmerült, hogy Oroszország esetleg megpróbálja majd elszakítani Ukrajnától Szevasztopolt, vagy éppen az egész Krím félszigetet, de Ivanov az interjúban ezt határozottan cáfolta.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.