Nagyvilág

2017-ben távozik Szevasztopolból az orosz flotta

Az orosz Fekete-tengeri Flotta a vonatkozó szerződés 2017-ben esedékes lejárta után távozik az Ukrajnához tartozó Krímben lévő Szevasztopolból, ha az akkori ukrán kormány is ezt akarja majd - mondta Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes.

A BBC brit műsorszórónak adott, és a BBC orosz oldalán vasárnap reggel közzétett exkluzív interjúban hangsúlyozta, hogy Oroszország természetesen a bérleti szerződés meghosszabbítására törekszik majd, de azokat az állításokat, miszerint Moszkva megpróbálja majd megszerezni Szervasztopolt, “a hidegháborút idéző stílusú propagandának” minősítette.

A nemzeti érzületű oroszok és Szevasztopol lakosainak többsége a várost orosznak tekinti, és kételyeket hangoztat az Ukrajnának 1954-ben történt átadás törvényes voltát illetően. A Fekete-tengeri Flotta 225 évvel ezelőtti megalapításától kezdve Szevasztopolban állomásozik.

Az augusztusi grúz-dél-oszét fegyveres konfliktus kapcsán – amelyben Kijev Grúziát támogatta – mind Ukrajnában, mind nyugaton felmerült, hogy Oroszország esetleg megpróbálja majd elszakítani Ukrajnától Szevasztopolt, vagy éppen az egész Krím félszigetet, de Ivanov az interjúban ezt határozottan cáfolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik