Külföld

Ahtisaari kapta a Nobel-békedíjat

admin
admin

2008. 10. 10. 11:14

Martti Ahtisaari finn békeközvetítőnek ítélték oda pénteken az idei Nobel-békedíjat.

A norvég Nobel-békedíj Bizottság a volt finn államfő számos békeközvetítő misszióját ismerte el a magas kitüntetéssel.

Ez nem Koszovónak szóló békedíj volt, hanem békedíj egy kiváló, “világméretű pályafutásnak” a nemzetközi béke és biztonság megteremtésében. Martti Ahtisaari nemcsak Koszovóban játszott jelentős szerepet, hanem aktív és vezető szerepe volt a világ más pontjain is a béke megteremtésében – mondta James Appathurai a NATO szóvivője Budapesten.

A NATO és a tagállamok is tisztelettel adóznak Martti Ahtisaari egész eddigi munkásságának. A finn politikus évtizedeken keresztül a béke megteremtésén dolgozott, nemcsak Európában, hanem a világ számos más pontján – hangsúlyozta a szóvivő újságíróknak.

A norvég Nobel-békedíj Bizottság pénteken jelentette be, hogy Martti Ahtisaari finn békeközvetítőnek ítéli oda az idei Nobel-békedíjat. A testület a volt finn államfő sok békeközvetítő misszióját ismerte el a magas kitüntetéssel. A bizottság Martti Ahtisaarinak “a nemzetközi konfliktusok megoldásáért több kontinensen és több mint három évtizeden át tett fontos erőfeszítéseire” hivatkozva hozta meg döntését.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.