Nagyvilág

Az MSZP titokban segítette az RMDSZ kampányát?

Nem kapott kampánysegítséget a magyar szocialistáktól a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - közölte Kelemen Hunor, a szövetség ügyvezető elnöke. MSZP-s politikusok szerint a szocialisták sokat segítettek az RMDSZ-nek, viszont a párt azt kérte, hogy erről ne beszéljenek, nehogy kiderüljön Erdélyben a dolog.

A Krónika című erdélyi napilap szerint az RMDSZ cáfolja Ujhelyi István országgyűlési képviselőnek, az MSZP alelnökének állítását, miszerint ez utóbbi párt sokat segített volna a szövetségnek, s hogy az alakulat vezetői ennek elhallgatását kérték volna. A Magyar Nemzet keddi számában számolt be arról, hogy Nyakó István, az MSZP szóvivője és Ujhelyi István, az MSZP alelnöke a múlt héten előadást tartott Nagyváradon a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) akadémiáján.

A lap felidézi, miszerint Nyakó István azt mondta: egy politikai párt számára minden szavazat számít, viszont soha ne derüljön ki, hogy miként szerzi meg a voksokat. Az Erdély Online tudósítása szerint ugyanitt Ujhelyi István úgy fogalmazott: „tény, hogy az MSZP sokat segített az RMDSZ-nek, mindig mindenben támogattuk őket, ha igényelték, viszont a párt azt kérte, hogy erről ne beszéljünk, nehogy kiderüljön Erdélyben a dolog”.

Kelemen Hunor szerint az MSZP szóvivője a voksszerzési stratégiák tekintetében nem mondott újat, hiszen a pártok által használt eszközök és technikák fellelhetők minden politikai kampánytankönyvben. Az RMDSZ ugyanakkor nem igényelt Nyakó Istvántól segítséget e téren, mint ahogy – Ujhelyi István állításával ellentétben – sem anyagi, sem tanácsadói támogatást nem kért, és nem is kapott a választási kampányok során az MSZP-től – szögezte le.

A Krónika vezércikkében Balogh Levente úgy véli: az MSZP két vezető politikusa tulajdonképpen a modern politika világában valamelyes tájékozottsággal bíró olvasó számára evidenciákat fogalmazott meg. „… aki most fölhorkanna, hogy ilyenek ezek a ballib, globalista, nemzetellenes politikusok, gyorsan józanodjon ki: megnyugtathatjuk, hogy a jobboldali pártok kommunikációs szakemberei ugyanezeket mondták volna el egy hasonló fejtágítón” – olvasható a cikkben.

A szerző szerint nem is az az igazán kényes ügy, hogy az RMDSZ is budapesti támogatást kért, hanem az, hogy – ismerve az MSZP nagyarányú erdélyi népszerűtlenségét – mindezt fű alatt művelte. „Emlékezetes, hogy az RMDSZ milyen hevesen bírálta a Fidesz vezérkarát, amiért a budapesti ellenzéki párt vezető arcai az MPP mellett kampányoltak az önkormányzati választások előtt” – állapítja meg Balogh Levente.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik