Nagyvilág

Szász Jenő ellen fordul az MPP?

Tisztújító kongresszus összehívását sürgeti a Magyar Polgári Párt (MPP) Kolozs megyei szervezete, mert úgy véli, hogy jelenleg sem Szász Jenő pártelnöknek, sem az országos elnökségnek nincs legitimitása.

Gergely Balázsnak, a párt kolozsvári szervezete elnökének ezzel kapcsolatos álláspontját az erdélyi Krónika, a kolozsvári Szabadság és a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) egyaránt idézi kedden megjelent számában. A tisztségviselő szerint jelenleg sem Szász Jenőnek, sem az országos elnökségnek nincs legitimitása, hiszen – mint fogalmazott – “alapító elnökségről” van szó, amely mandátumát nem a választóktól kapta”. Bárki is legyen a párt elnöke, az a fontos, hogy demokratikus döntés által megerősített legitimitással rendelkezzen – fűzte hozzá.

Szász Jenő a Krónika érdeklődésére úgy nyilatkozott: az idén nem látja indokoltnak a kongresszus összehívását, mert a szervezet ügyvezető testülete már döntést hozott arról, hogy az MPP nem indul a november 30-i parlamenti választásokon, hanem független jelölteket támogat.

A párt kolozsvári és kovásznai megyei szervezete azonban nem ért egyet azzal, hogy az MPP független jelölteket készül támogatni, nem kívánva saját jelölteket indítani. “Politikai nonszensznek tartjuk, hogy évekig fáradoztunk a párt létrehozásán, a választásokon pedig függetleneket támogassunk” – idézik a lapok Gergely Balázst, aki egyébként nem zárja ki, hogy az MPP a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyes jelöltjeit támogassa a választásokon.

Az RMDSZ-nek a nyáron nem sikerült megegyezésre jutnia az MPP-vel, amelynek felajánlotta, hogy az RMDSZ listáin indulhassanak jelöltjei. Ugyanígy nem sikerült megállapodást nyélbe ütni az RMDSZ és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) között sem. A Krónika keddi vezércikkében ugyanakkor utal arra, hogy Tőkés Szász Jenőt is hibáztatta a megegyezés elmaradásáért. A református püspök annak idején maga is “belső legitimitási gondokkal” szembesítette az MPP-t, tisztújító kongresszus összehívását sürgetve.

“Miközben azonban Szász Jenőnek eddig csak kívülről kellett visszavernie a bejegyzett, és nem választott elnöki minőségét kifogásoló támadásokat, ezekkel immár pártján belül is szembesülnie kell” – olvasható a lap kommentárjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik