Nagyvilág

ENSZ-segélyt fordítottak vissza az oroszok

Orosz katonák minden ok nélkül visszafordulásra kényszerítették hétfőn az ENSZ egyik segélyszállítmányát Grúziában.

A négy járműből álló gépkocsioszlop a Karaleti településnél lévő ellenőrzőpontnál közel egy órát várakozott, majd képviselőik rövid és meddő vitát folytattak Marat Kulahmetov tábornokkal, a Dél-Oszétiában állomásozó orosz békefenntartó erők parancsnokával, vissza kellett fordulniuk. A tábornok a tárgyalást követően rögtön elhajtott, míg a katonák közölték: nincs felhatalmazásuk arra, hogy megindokolják a továbbutazás megtiltását.

Cukrot és lisztet blokkoltak

A segélyt több ENSZ-szervezet – a Világélelmezési Program, az ENSZ gyermekalapja és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága – szervezte. A szállítmányban liszt, tészta, cukor és tartós fogyasztási cikkek voltak.

A küldetés irányítója, David Carden elmondta, hogy előzetes humanitárius „kárfelmérő küldetéssel” próbálkoztak. „Ez most nem sikerült, ahogy szerettük volna, de megteszünk mindent azért, hogy a folytassuk az ilyen küldetéseket a jövőben” – tette hozzá.

Ugyanezen a helyen korábban az orosz katonák visszafordították a CARE amerikai segélyszervezet egyik járművét is, amely számos nem kormányzati segélyszervezet megbízásából ugyancsak kárfelmérő küldetést teljesített volna.
Wolfgang Gressman, a CARE egyik munkatársa elmondta, hogy először vasárnap állták útjukat az orosz katonák azt mondva, hogy egy kérdőív kitöltését követően hétfőn térjenek vissza. Másnap sem jártak nagyobb sikerrel.

Sarkozy Moszkvában tárgyal

Az orosz hatóságok fellépése egy olyan időpontban történt, amikor Moszkvában tárgyal a Nicolas Sarkozy francia
államfő vezette európai uniós küldöttség, amely megpróbálja rávenni Oroszország vezetését, hogy gyorsítsa fel a Grúziában tartózkodó orosz csapatok kivonását.

A grúz kormány hétfőn arról számolt be, hogy az orosz hadsereg megerősítette jelenlétét a grúz Poti kikötője körül. A Tbilisziben kiadott közlemény szerint egy ellenőrzőpontot ötven, egy másikat pedig tíz orosz katonával erősítettek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik