Nagyvilág

Hadihajók sorakoznak a Fekete-tengeren

Egyre több hadihajó és romboló jelent meg a Fekete-tengeren. Nyugati lapok beszámolói szerint a helyzet jól mutatja, mennyire feszült lett a NATO és Oroszország viszonya. Az oroszok ellenőrizni akarják a hajók mozgását, a Nyugat szerint segélyszállítmányokról van szó.

Egy USS McFaul torpedóromboló horgonyzott le a grúziai Batumi kikötőjében, elkerülve Potit, amely még mindig orosz megszállás alatt van. A hajó amerikai források szerint 34 tonna segélyt szállított Grúziának – tájékoztat a New York Times. Oroszország bejelentette, a haditengerészet ellenőrizni fogja a NATO és az amerikai hajók fekete-tengeri csapatmozgásait. „A NATO erők fekete-tengeri jelenlétével eljött az idő, hogy az orosz hadiflotta szemmel tartsa ezeknek a hajóknak az aktivitását” – nyilatkozta Anatolij Nogovitszin, az orosz hadsereg vezérkarifőnök-helyettese.

A nyugati hatalmak a tűszünet egyértelmű megsértésének tartják az orosz jelenlétet Poti kikötőjében – írja honlapján a Guardian. Az orosz erők nagy részét már kivonták a grúz területekről, még mindig maradtak azonban orosz katonák a térségben. Az oroszok állítják: békefenntartás céljából állomásoznak az általuk „biztonsági zónáknak” nevezett területeken.

A nyugati hatalmak és Oroszország között tovább mérgesedik a helyzet, mióta kedden az orosz parlament mindkét háza megszavazta a Grúziától elszakadni kívánó Dél-Oszétia és Abházia független államként való elismerését.

A segélyszállító hajók először Potiban akartak lehorgonyozni, de később változtattak a terveken, és Batumi lett a szállítmányok célja. Dmitrij Medvegyev orosz elnök egyenesen fegyvercsempészéssel vádolta meg az amerikaiakat.

Egy orosz tábornok pedig ördöginek nevezte, hogy hadihajókkal szállítanak segélyeket. Az erősödő hadihajó-forgalom mindenesetre kiválóan vázolja az Oroszország és a nyugati hatalmak közti feszültség növekedését és a nagyhatalmi érdekszférák határainak feszegetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik