Nagyvilág

Az RMDSZ nem tárgyal az MPP-vel

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) lezárta a párbeszédet a Magyar Polgári Párttal (MPP) a választási együttműködésről. Az MPP másképp látja.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével múlt szombaton folytatott megbeszélésük után jelezték: július 26-ig várnak választ az MPP-től az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó javaslatára.

A két szervezet küldöttségei pénteken találkoztak Marosvásárhelyen. A megbeszélés után kiderült, hogy az MPP továbbra is a választási koalíciót szorgalmazza. Ennek kapcsán Markó megismételte: szerinte az MPP nem adott választ az RMDSZ javaslatára, ami annak visszautasítását jelenti. “A politikában fel kell ismerni az esélyeket és a pillanatokat, az MPP viszont nem ismerte fel a számára kínálkozó esélyt” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Ugyanakkor rámutatott: az MPP-ben is vannak értékes emberek, akik fontosak a romániai magyar közösség számára. Jelezte: az RMDSZ várja soraiba őket, hogy esetleg jelöltessék magukat a szövetség színeiben képviselőnek vagy szenátornak. Hozzátette: az RMDSZ a lehető legnyitottabban fog viszonyulni hozzájuk.

Markó hangsúlyozta: a továbbiakban Tőkés Lászlóval és az EMNT-vel akarják folytatni a párbeszédet.

Nem szabad egy sikertelennek tűnő első tárgyalás után feladni, a Magyar Polgári Párt (MPP) nem utasította vissza a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) együttműködési ajánlatát – mondta Árus Zsolt, az MPP alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik