Nagyvilág

Magyar elnöke lesz a vajdasági parlamenetnek

Magyar parlamenti elnöke lesz a Vajdaságnak, s tartományi szinten erősödnek a délvidéki magyarok pozíciói - közölte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

Az egyetlen szerbiai autonóm tartományban a legnagyobb délvidéki magyar párt adja az első miniszterelnök-helyettest, s három minisztert, így övé lesz a gazdasági, a kisebbségügyi és jogalkotási, valamint a közoktatási tárca.

A személyi döntéseket a VMSZ vezető testületei a jövő év elején hozzák meg, de nagyon valószínű, hogy az újvidéki törvényhozás élén Egeresi Sándor eddigi parlamenti alelnök áll majd, az első miniszterelnöki és egyben gazdasági miniszteri tisztség Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének jut, aki az előző tartományi kormányban privatizációs miniszter volt (ezt a tárcát vonták össze a gazdaságival), kisebbségügyi és jogalkotási miniszter marad Korhecz Tamás (adi eddig e tisztsége mellett miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltött), s a közoktatási tárca élén továbbra is Jeges Zoltán áll.

Ezen túlmenően a vajdasági parlamentben két bizottság (törvényhozási és tájékoztatási) vezetése, kettőnek pedig (gazdasági, valamint mezőgazdasági) az alelnöki posztja jut a VMSZ-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik