Nagyvilág

Toleránsabb az amerikai hadsereg a melegekkel szemben

Valószínűtlen, hogy negatív hatással lenne a harci morálra vagy a fegyelemre a homoszexuálisok nyílt jelenléte az amerikai hadseregben - állapította meg egy nyugalmazott amerikai parancsnokokból álló kutatócsoport.

Az amerikai hadsereg az utóbbi időben egyre toleránsabb a melegekkel szemben, és nem veszélyeztetné a hadsereg rendjét, ha hatályon kívül helyeznék azt a törvényt, amely megtiltja, hogy a katonák nyíltan vállalják homoszexualitásukat – áll a tanulmányban.

Az Egyesült Államokban egy 1993-ban hatályba lépett törvény értelmében a hadsereg nem faggathatja a katonákat szexuális irányultságukról, viszont a melegek és leszbikusok csak úgy teljesíthetnek katonai szolgálatot, hogy titokban tartják másságukat. A korlátozás támogatói szerint azért van szükség a törvényre, mert nem bizonyított, hogy a homoszexuálisok nyílt jelenléte a hadseregben nem károsítja-e a harci hatékonyságot.

A tanulmány szerzői azt javasolták a kongresszusnak, hogy semmisítse meg a hatályban levő szabályozást, mert az számos homoszexuális katona számára nehézséget jelent a munkavégzés során. A megállapítások között szerepelt az is, hogy a törvény miatt több katona kénytelen hazudni identitásával kapcsolatban, és előfordult, hogy az érvényben levő tilalom miatt hagyták el tehetséges katonák a hadsereget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik