Nagyvilág

2038-ig terrorveszély Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia volt rendőrfőparancsnoka által készített jelentés szerint a szigetországot még három évtizedig folyamatosan terrorveszély fenyegeti.

Sir John Stevens, aki a Metropolitan Police rendőrparancsnoka volt 2000 és 2005 között, jelentésében megállapítja, hogy a brit kormány nem rendelkezik megfelelő határbiztonsági stratégiával. “Semmilyen jel nem mutat arra, hogy a terrorfenyegetettség mértéke jelentősen csökkene az elkövetkezendő 20-30 évben – hívja fel a figyelmet Stevens, aki a miniszterelnök, Gordon Brown nemzetbiztonsági tanácsadója is egyben.

A riport kiemeli, hogy a biztonságért felelős intézmények közti kommunukáció nem megfelelő, és ez a határozott határbiztonsági politika hiányára vezethető vissza – írja a The Daily Telegraph.

Stevens szerint Nagy-Britannia légterét egyre könnyebb kisrepülőgépekkel megközelíteni, Nagy-Britanniában mintegy 8500 magánrepülőgép található, és megközelítőleg 500 magán-leszállópálya. Ennek ellenére a hatóságoktól nem érkezik információ arról, hogy ki és mikor száll le és fel. Kétségtelen, hogy a jövőben több terrortámadást is megpróbálnak majd végrehajtani magánrepülőterekről Nagy-Britannia ellen, az akcióban részt vevők többsége pedig nagy valószínűséggel külföldön készül fel az akcióra – véli a szakértő.

Stevens a hivatalos brit légikikötők felkészültségével sincs megelégedve. A megfelelő biztonsági intézkedések hiányát jól illusztrálja a 2007. június 30-án a Glasgow Airportnál történt terrorkísérlet. A skót főváros legforgalmasabb repülőterén, melyen évente 8,8 millió ember fordul meg, nem volt fegyveres rendőr, amikor két személy kishíján felrobbantott egy gépjárművet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik