Nagyvilág

Romák ellen készítik fel a cseh diákokat

A szélsőjobboldali cseh Nemzeti Párt (NS) ingyenes önvédelmi tanfolyamokat kínál diákoknak Karlovy Varyban, hogy megvédhessék magukat "a romák ellen".

A Mladá Fronta Dnes pénteki beszámolója szerint az NS ezzel régi keletű problémára reagál a városban – erőszakos suhancok támadásaira. Május végén a nyugat-csehországi város egyik általános iskoláját különösen brutális támadás rázta meg. Fiatal romák egy csoportja késsel támadt három 3. osztályos tanulóra, és kifosztotta a 9 éves áldozatokat. Előtte rúgásokkal leterítettek egy 4. osztályos tanulót, és elrabolták mobiltelefonját. Azóta a megfélemlített gyerekek csak szülői kísérettel járnak iskolába.

Az NS és félkatonai egysége, a “Nemzeti Gárda” (NG) ezt az alkalmat ragadta meg arra, hogy önvédelmi tanfolyamokat kínáljanak az iskolásoknak. “Egyetlen cigány sem fog többé a mi cseh gyerekeinkre támadni” – ígérik a “gárdisták” a cseh újság szerint.

A “Nemzeti Gárda” egyik “parancsnoka”, Martin Novotny az NS honlapján hangsúlyozta, hogy nem akarnak önbíráskodni. A gárda tagjainak – mint minden cseh állampolgárnak – ugyanakkor kötelességük bűncselekmények megakadályozása. “Senkit nem akarunk büntetni. Ha azonban a roma bandák büntetésnek érzik, hogy nem támadhatnak meg gyerekeket az iskola előtt, akkor meg fogjuk őket büntetni” – hangoztatta Novotny.

Miroslav Mares politológus attól tart, hogy az NS káros befolyást fog gyakorolni azokra a gyerekekre, akik részt vesznek az önvédelmi tanfolyamokon. “Fennáll a veszélye annak, hogy átültetik ideológiájukat a gyerekekbe” – mondta. Utalt arra, hogy a szervezet szítja a rasszizmust, valamint a külföldiek és a homoszexuálisok elleni gyűlöletet.

Az NS parlamenten kívüli párt Csehországban. Idén hívta életre a “Nemzeti Gárdát”, amely állítólag fegyvertelen, de katonai elvek alapján felépülő szervezet. Ősszel, Csehszlovákia 1918. október 28-án történt megalapításának 90. évfordulóján tervezik a “Nemzeti Gárda” első egységének hivatalos eskütételét. A gárda megalakulása ellen számos zsidó és roma szervezet tiltakozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik