Nagyvilág

Gyurcsány elfogadtatná a lisszaboni szerződést

Az EU-tagállamok vezetői körében széles egyetértés van abban, hogy közös európai ügyünk a lisszaboni szerződés elfogadása, és közös európai felelősség a tagállamok támogatása, a ratifikáció sikere - mondta Gyurcsány Ferenc Brüsszelben.

A miniszterelnök beszámolt arról, hogy az unió állam- és kormányfőinek tanácskozása csütörtök éjjel a lisszaboni szerződést elutasító ír népszavazás nyomán előállt helyzetről szólt.

“Elsősorban Írországban és a Cseh Köztársaságban nézünk nehézségek elé. Az a közös cél, hogy a 2009-es európai parlamenti választásokat már új szabályok szerint lehessen lefolytatni” – mondta a magyar kormányfő.

Ehhez – tette hozzá – a következő hónapokban nagyon sok konzultációra lesz szükség az egyes tagállamok és az unió vezető intézményei között.

Magyarország támogatja

Magyarország elsőként ratifikálta a lisszaboni szerződést, és most annyit tud tenni, hogy támogatja a ratifikáció sikeres végigvitelét célzó törekvéseket – jelentette ki Gyurcsány.
“Éjjel még voltak szövegezési vitáink. Reméljük, délutánra mindenki számára világos lesz, hogy előre kell menni, folytatni kell ezt a folyamatot, és közös ügynek kell tekinteni a kérdést” – mondta.

Nehéz lenne újrakezdeni

Szerinte a lisszaboni szerződés tartalmának esetleges újratárgyalása után nagyon nehéz lenne újbóli ratifikációt kérni azoktól az országoktól, amelyek egyszer már igent mondtak az európai alkotmány tervezetére, majd igent mondtak a lisszaboni szerződésre is.

“Ha visszamegyünk hozzájuk, és azt mondjuk nekik, itt van a harmadik javaslatunk, ezt is el tudnátok-e fogadni, azt mondhatnák válaszul: ti komolyan beszéltek?” – érzékeltette a dilemmát a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik