Nagyvilág

Atomlétesítmények is megrongálódhattak Kínában

Egy francia kutatóintézet szakértői nem tartják kizártnak, hogy a Kína középső részét sújtó földrengésben atomlétesítmények is megrongálódhattak.

A nukleáris biztonsági és sugárvédelmi kutatásokkal foglalkozó francia intézet (IRSN) kedden közzétett közleményében rámutatott, hogy a Kína keleti partjain fekvő négy atomerőmű több mint ezer kilométerre fekszik a földrengés epicentrumától, így valószínűleg nem keletkeztek bennük jelentős károk.

„Valószínű, hogy (az atomerőművekben) ezek a reaktorok nem rongálódtak meg jelentősebb mértékben, amit a kínai hatóságok által előírt vizsgálatoknak meg kell erősíteniük” – mutattak rá a francia szakemberek.

Mindazonáltal több más létesítmény, köztük kísérleti atomreaktorok és nukleáris fűtőanyagot előállító üzemek fekszenek Szecsuán (Sichuan) tartományban, némelyik 100 kilométernél is közelebb a földmozgás epicentrumához. „Jelenleg nem zárható ki, hogy ezekben a létesítményekben károk keletkezhettek” – áll a közleményben.

Kína középső részét 7,8-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn. A földmozgás epicentruma Szecsuán tartomány közigazgatási központjától, Csengtutól (Chengdu) 92 kilométerrel északnyugatra, Vencsuan (Wenchuan) település közelében volt. Szecsuánban, ahol legalább 12 ezer embert ölt meg a természeti csapás, két vegyi üzem összeomlott. A gyárakban dolgozó több száz embert maguk alá temették a romok, és nyolcvan tonna szalmiákszesz jutott ki az épületekből a szabadba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik