Nagyvilág

A magyarokat sem engedik be Mianmarba

Még mindig a thaiföldi fővárosban vesztegel a magyarországi Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata, nem sikerült ugyanis egyelőre beszereznie a beutazási engedélyt trópusi ciklon sújtotta Mianmarba, s ugyanez a helyzet a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársával.

Mint a Baptista Szeretetszolgálat helyszínen tartózkodó programigazgatója és koordinátora, Gál Dávid elmondta, a szervezet speciális mentőcsapata múlt kedden indult útnak Mianmarba Thaiföld érintésével, de mindmáig nem sikerült bejutnia a távol-keleti országba, ahol a legfrissebb hírek szerint 28 458 ember meghalt és 33 416 eltűnt a ciklon idején.

Mianmar bangkoki konzulátusa a hét végén három napig zárva volt, és Gál Dávid szerint a hétfői nyitást követően a Pavelcze László vezette mentőcsapat rögtön a beutazási kérelmek sorsa iránt érdeklődött, de a képviseleten közölték, hogy a sürgősséggel Rangunba továbbított papírokra eddig nem érkezett válasz.

Gál úgy fogalmazott, hogy “nem engedték be, de nem is utasították el” a magyar, ausztrál és amerikai orvosokból álló 11 fős csapatot: biztatták ugyan őket, de nem adtak sem pozitív, sem negatív választ.

Furcsa helyzet

Gál Dávid szerint “furcsa, feszült helyzet” állt elő, de a mentőcsapat tagjai nem adták fel a reményt, hiszen orvosi segítségre még sokáig szüksége lesz Mianmarnak. A szeretetszolgálat mentői Bangkokban több nemzetközi segélyszervezettel tartják a kapcsolatot, folyamatos közöttük az információcsere és az egyeztetés.

A programigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőbeni munkához szükséges értékes információkat szereznek olyan szervezetektől, amelyek munkatársai már a helyszínen vannak (olyan segélymunkások ezek, akik már a természeti csapás előtt is a katonai junta vezette országban tartózkodtak).

Belépési díjat kérnek

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szerint a vízum megszerzésének nehézségei miatt a szervezet munkatársa, Luter Gábor nem tudja megkezdeni mianmari segélyprogramját.

Luter Gábor informális megbeszélést folytatott Magyarország bangkoki nagykövetével, Balogh Andrásnál, aki segítségéről biztosította. Az ökumenikus segélyszervezet információi szerint a mianmari hatóságok járművenként mintegy 1500 dollár belépési díjat kértek az egyik nemzetközi szervezettől. A szervezet elfogadhatatlannak tartja a segélyszállítmányok után fizetendő vámot.

A segélyszervezet széleskörű összefogásra tett felhívást Mianmar lakóinak megsegítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik