Nagyvilág

Gorbacsov: Amerika újabb hidegháborúra készül

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „imperialista konspirációt” tervez Oroszország ellen, mely a világot egy újabb hidegháborúba taszítaná.

Gorbacsov a The Daily Telegraph című brit napilapnak nyilatkozva elmondta: a Fehér Ház Oroszországhoz való békés szándékaiban többé már nem lehet megbízni. Az Egyesült Államok nem tolerál senkit, aki önállóan cselekszik – tette hozzá.

A NATO a volt szovjet köztársaságokkal való bővítésétől kezdve a Közép-Európába telepítendő rakétapajzson át Washington folyamatosan teszi tönkre a reményeket, hogy Moszkvával tartós békét alakíthasson ki – mondta.

A hidegháború után tíz évünk volt, hogy kialakítsuk az új világrendet, és most azt kell látnunk, hogy elpazaroltuk az időt – mondta Gorbacsov, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok nem képes elviselni senkit, aki önállóan cselekszik. Úgy tűnik, hogy minden amerikai elnöknek szüksége van egy háborúra – jelentette ki.

Oroszországnak nincsenek ellenségei, és nem fogja megtámadni az Egyesült Államokat vagy más országokat, de Amerika részéről azt látjuk, hogy folyamatosan emelik hadi kiadásukat, és védelmi rendszerüket erősítik egy Kínával vagy Oroszországgal való esetleges háború miatt – mondta a 77 éves politikus.
Sokszor az az érzésem, hogy az Egyesült Államok az egész világ ellen akar hadat viselni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik