Nagyvilág

Még hétezer katona megy Afganisztánba

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy jövőre további hétezer katonát vezényel Afganisztánba, miután NATO-szövetségesei nem hajlandók növelni ottani nemzeti kontingenseik létszámát - jelentette szombaton a The New York Times magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

Ha ez teljesül, akkor már 41 ezer amerikai katona fog szolgálatot teljesíteni az ázsiai országban. Ehhez viszont szükség lesz az iraki amerikai erők létszámának csökkentésére – tette hozzá a napilap.

George Bush amerikai elnök a NATO április eleji bukaresti csúcstalálkozóján már bejelentette, hogy az Egyesült Államok jövőre növeli afganisztáni kontingensének létszámát. Robert Gates védelmi miniszter pedig pénteken közölte: gondolkodik azon, hogy további katonákat küldjenek-e a NATO-erők dél-afganisztáni koordinálására. Ebben az országrészben támadnak a legtöbbet a tálib lázadók.

A jelenleg Afganisztánban szolgáló 34 ezer amerikai katona közül 16 ezer tartozik a NATO irányítása alá, és az ország keleti részében állomásozik, 18 ezer pedig terrorizmusellenes hadműveleteket hajt végre, és segíti az afgán fegyveres erők kiképzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik