Nagyvilág

Az USA nem készül Irán ellen

Cáfolta az amerikai hadsereg azokat a híreszteléseket, hogy újabb terveket szőne Irán megtámadására, ám újfent az iraki lázadók és az afganisztáni tálibok támogatásával vádolta meg Teheránt.

Az amerikai védelmi minisztérium ugyan számos tervet készített arra, hogy miként reagáljon az Egyesült Államok a világ különböző tájékain esetleg kirobbanó konfliktusokra, de Irán megtámadását célzó új tervek készítésére nem adott utasítást – hangsúlyozta John Sattler tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának stratégiai tervezési igazgatója.

Az amerikai katonai fellépéssel kapcsolatos találgatások amiatt kaptak lábra, hogy Teherán az elmúlt időben ellenséges retorikát használt az Egyesült Államokkal szemben, iráni vízi járművek pedig megközelítettek egy amerikai hadihajót a Perzsa-öbölben.

A híresztelésnek újabb tápot adott, hogy a héten egy második amerikai repülőgép-hordozó hajó érkezett az öbölbe. Jóllehet az amerikai haditengerészet szerint a két anyahajónak az öbölben való egy idejű tartózkodása csak ideiglenes, egy amerikai tábornok úgy nyilatkozott, hogy ezzel az Egyesült Államok katonai csapásmérő képességét akarták jelezni a térségnek.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy atomfegyvert akar előállítani, valamint kiképzéssel és fegyverszállításokkal támogat iraki síita milíciákat. Teherán mindkét vádat cáfolja. Az amerikai hadsereg közben újabb vádakkal állt elő arra vonatkozóan, hogy Irán segíti az afganisztáni tálibokat, mondván: bizonyítékai vannak arra nézve, hogy Teherán továbbra is fegyvereket szállít a muzulmán lázadóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik