Nagyvilág

Primitív magyar bosszúról ír egy szlovák lap

A pilisszentkereszti önkormányzat „elvakult hatalmi önkényét és parttalan arroganciáját” vélte felfedezni a SME című szlovák liberális napilap a helyi szlovák önkormányzatot állítólag kedvezőtlenül érintő döntés kapcsán.

A szlovák többségű Pest megyei település képviselő-testülete keddi ülésén szabályozta a Szlovák Házként ismert önkormányzati épület használatát. A döntés értelmében az épület a jövőben elsődlegesen hatósági és közfeladatok ellátására vehető igénybe. A polgármester szerint ezzel az eddigi használat kereteit adták meg, a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat vezetője viszont azt sérelmezi, hogy csak alkalmanként használhatják az ingatlant.

A SME szerdai számában olvasható jegyzet szerint Pilisszentkereszt önkormányzata most megmutatta, ki az úr a háznál, mégpedig úgy, hogy „kiköltözteti hagyományos székhelyükről a szlovák szervezeteket”. A jegyzetíró, Peter Morvay azt találja „viccesnek”, hogy azok a magyar nemzetiek, akik bárhol, bármikor készek hadrendbe állni, ha Szlovákiában élő övéiket éri hasonló sérelem, Pilisszentkereszten így viselkednek. „Vagy lehet, hogy csak primitív bosszúról van szó? Mindenesetre viselkedésük túlmegy a józan ész határán” – véli Morvay.

A publicista ismeretei szerint a szlovák közösség érdekei ellenében döntő települési önkormányzat tagjai „az ellenzéki vezér, Orbán Viktor magánmozgalmához, a Polgári Körökhöz tartoznak.” Véleménye szerint „jó alkalom kínálkozik most Csáky Pálnak, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökének, hogy legközelebbi szövetségesénél hatékonyan lobbizva (…) rávegye Orbánt, hogy picit figyeljen már oda saját (önkormányzati) embereinek cselekedeteire is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik