Nagyvilág

Malina Hedvig mellett szólt egy szlovák politikus

A Nyitrán megvert magyar diáklány mellett állt ki az előző szlovák kormány belügyminisztere egy televíziós vitában.

Vladimír Palko, az előző pozsonyi kormány belügyminisztere az egyik szlovák kereskedelmi televízióban a jelenlegi belügyi tárcavezetővel, Robert Kalinákkal vitatkozva emelt szót Malina Hedvig mellett. A magyar egyetemista elleni támadás óta eltelt másfél év alatt először fordult elő, hogy szlovák ellenzéki politikus kiállt a magyar egyetemista mellett.

Kalinák nem mondott igazat – így Palko -, amikor 2006-ban, két héttel a támadást követő, Robert Fico miniszterelnökkel és Ján Packa országos rendőrfőkapitánnyal közösen megtartott sajtótájékoztatón azt állította, hogy Malina Hedviget senki sem támadta meg, és hogy a lány hazudott, amikor azt állította: a két bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt.

A Fico-kormány belügyminisztere továbbra is kitartott a fenti változat mellett, de a lány állításainak cáfolatát csak a Hedvig ellen – hamis vallomás okán – folyó nyomozás lezárása utáni időre ígérte. A volt belügyminiszter azonban kijelentette: a nyomozati anyag ismeretében állítja, hogy Kalinák az emlékezetes sajtótájékoztatón olyan elemeket idézett a lány vallomásából, amelyek a sértett szájából soha nem hangzottak el.

Palko szerint Kalinák szándékosan törekedett arra, hogy a magyar egyetemista ellen hangolja a szlovák közvéleményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik