Nagyvilág

Nyugati paródia volt az orosz elnökválasztás?

Számos szempontból bírálta a vasárnapi elnökválasztást az egyetlen jelen lévő nyugati megfigyelőcsoport, de megállapította: az eredmény a nép akaratát fejezi ki. Egy orosz lap szerint a választás a hasonló nyugati események paródiájának tekinthető: a népnek meg kell tanulnia elszakadni a „jó cár" személyétől.

Egyszerűbbé kell tenni a független jelöltek indulását, és kötelezővé kell tenni a jelöltek részvételét az eddiginél érdekesebbé tett televíziós vitákban. A választás népszavazás volt az utóbbi 8 évről, s eredménye a nép akaratát fejezi ki – összegezte tapasztalatait az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének missziója.

A mai Oroszországban a valóságot a törvény betűje iránti tisztelet és a szelleme iránti mély megvetés jellemzi, s az elnökválasztási kampány csupán a hasonló nyugati események paródiájának tekinthető. Vannak reményt keltő mozzanatok, például ezúttal legalább formailag tiszteletben tartották a törvényben rögzített demokratikus eljárásokat – írja a Moszkovszkij Komszomolec című lap.

Az örökös oroszországi politikai megrázkódtatások egyik fő oka, hogy a hatalom itt személyhez kötődik. Nyugaton már rég rájöttek, hogy stabil fejlődést csak olyan politikai mechanizmus biztosíthat, amely nem hagy túl nagy teret a vezetők egyéni szeszélyeinek, de az oroszok változatlanul a „jó cár” rendszerét tekintik ideálisnak. Ezt a lélektani hozzáállást elvileg meg lehet változtatni, csak annyi kell, hogy a választók megszokják: az elnök nem cár, hanem fizetésért dolgozó menedzser, aki szigorúan behatárolt ideig gyakorolja a hatalmat.

Oroszország vasárnap tette meg az első lépést afelé, hogy megszabaduljon az önkényuralomhoz való ragaszkodásától. A lépés kicsi, és nem kizárt, hogy egyben az utolsó marad. Ma még senki nem érti, hogyan fog működni a Medvegyev–Putyin-tandem, s ha kiderül, hogy ezután is Putyin lesz a vezető, akkor a vasárnapi történelmi vívmányt el lehet felejteni – írja a Kreml-barátnak számító lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik