Nagyvilág

Újabb induló az amerikai elnökválasztáson

Raph Nader független jelöltként indul az amerikai elnökválasztáson. Az amerikai fogyasztóvédelem baloldali nézeteket valló atyja az NBC televízióban jelentette be vasárnap, hogy kísérletet tesz a Fehér Ház meghódítására.

A győzelemre nincs esélye, viszont szavazatokat vehet majd el a Demokrata Párt hivatalos jelöltjétől. A baloldal feketebáránya már többször is porondra lépett, hogy a két óriáspárt, a Republikánus Párt és a Demokrata Párt elnökjelöltjével vetélkedjék és harcoljon az amerikai demokráciát károsító kétpártrendszer ellen. Az NBC műsorában Nader azt hangoztatta, hogy a legtöbb amerikai mind a két nagy pártban csalódott.

Nader 2000-ben országosan a szavazatok 2,7 százalékát szerezte meg, és őt okolták azért, hogy Al Gore demokrata párti elnökjelölt vesztett George Bushsal szemben.

Ralph Nader 1934-ben született a connecticuti Winstedben libanoni származású vendéglős házaspár gyerekeként. A Harvardon jogot tanult.

1965-ben jelent meg a “Gyilkos autók” című könyve, amelyben a gyártók felelősségét taglalta a balesetekért. A General Motors autógyár konszernnel szemben Nader pert nyert, és fellépésével országos fogyasztóvédelmi mozgalmat indított el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik