Nagyvilág

Már autókkal is átvágnak a gázai határon

A Gázai övezetben lakó palesztinok szombaton már autókkal mentek át tömegesen Egyiptomba, miután a Hamász emberei előző nap buldózerekkel járművek előtt is szabaddá tették az átjárást. Az egyiptomi határőrök ismét nem avatkoztak be.

Palesztin fegyveresek szerda este robbantásokkal réseket ütöttek az övezetet Egyiptomtól elválasztó kerítésen, és ezt követően palesztinok tömegesen mentek át az arab országba alapvető közszükségleti cikkeket vásárolni. A határőrök két napig egyáltalán nem avatkoztak be, hagyták őket teljesen szabadon közlekedni, majd részlegesen lezárták a rafahi átkelőt, csak azokat a palesztinokat engedték át, akik Egyiptomból visszatértek a Gázai övezetbe.

A határon húzódó, felrobbantott falon másznak át Egyiptomba gázai palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahnál (MTI)

A határon húzódó, felrobbantott falon másznak át Egyiptomba gázai palesztinok Rafahnál (MTI)

A felduzzadt tömeg a fő átjárónál a gázai övezeti oldalon, és a feldühödött palesztinok kövekkel dobálták az egyiptomiakat, dulakodtak a rendőrökkel, akik a először a levegőbe leadott lövésekkel próbáltak rendet teremteni, majd vízágyúkat vetettek be a sokaság szétoszlatására.

Pénteken azonban az övezetet kizárólagos uralma alatt tartó Hamász palesztin radikális szervezet emberei leromboltak egy újabb falszakaszt a határon, és annyira kibővítették a rést, hogy azon gépkocsival is át lehet jutni. Az egyiptomi határőrök először tettek némi tétova intézkedést a palesztinok újabb tömeges átjutásának megakadályozására, de később feladták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik