Nagyvilág

Hét volt kormánytag ellen indul eljárás Romániában

Teodor Melescanu ideiglenes román igazságügyi miniszter végül is továbbította kedden az ügyészségnek Traian Basescu államfő kérelmét, amely egy jelenlegi és hét egykori, korrupcióval gyanúsított kormánytag elleni eljárás elindítására vonatkozik - közölte az igazságügyi tárca.

“Az igazságügyi minisztérium nem bírálja a román elnök tetteit, eddig sem akart, s most sem akar akadályt gördíteni az elnök kérelmei elé, csakis az eljárás menetének tiszteletben tartására törekedett” – állt a tárca közleményében.

Basescu múlt héten szerdán kérte bűnvádi eljárás megindítását az igazságügyi tárca élére ideiglenesen kinevezett Melescanutól egy jelenlegi és hét volt kormánytag ellen. Melescanu egészen keddig nem volt hajlandó továbbítani az ügyészségnek Basescu kérelmét, arra hivatkozva, hogy a dokumentáció hiányos. Az államfő emiatt hivatali visszaélés elkövetésével vádolta meg az igazságügyi tárca ideiglenes vezetőjét.

A szóban forgó eljárás Nagy Zsolt volt informatikai tárcavezetőt, Adrian Nastase volt miniszterelnököt, Paul Pacuraru jelenlegi munkaügyi minisztert, Miron Mitrea korábbi szállításügyi, Tudor Chiuariu volt igazságügyi, Victor Babiuc volt védelmi, Decebal Traian Remes volt mezőgazdasági minisztert, valamint Codrut Serest, a gazdasági tárca volt vezetőjét érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik