Nagyvilág

Varsó további 400 katonát küld Afganisztánba

A lépést a lengyelek azzal indokolják, hogy a jelenlegi afganisztáni jelenlétük túl kicsi egy komoly NATO-szövetségeshez képest.

Lengyelország a jövő évben további 400 katonát küld Afganisztánba, 1600-ra emelve az ázsiai országban katonai szolgálatot teljesítő lengyelek számát – közölte pénteken a varsói külügyi és védelmi tárca vezetője. Radoslaw Sikorski külügyminiszter a TVP3 televíziós állomásnak úgy nyilatkozott, hogy „a mi jelenlétünk a legkisebb Afganisztánban, túl kicsi egy komoly NATO-szövetséges esetében”.

Bogdan Klich védelmi miniszter szerint a jelenlegi afganisztáni lengyel szerepvállalás nem felel meg országa ambícióinak, s esetleg a lengyel jelenlét jellegét is felül kell vizsgálni, de részletekbe a miniszter nem bocsátkozott.

Mindketten megemlítették ugyanakkor, hogy a lengyel katonákat fenyegető veszélyek súlyosbodhatnak, amennyiben a szomszédos Pakisztánban tovább romlik a helyzet. „Katonáink veszélybe kerülhetnek, amennyiben Pakisztán is a tálibok országává válna. Remélem, hogy erre nem kerül sor” – közölte Sikorski.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik