Nagyvilág

Kiadták Franciaországnak az elítélt segélymunkásokat

Csád pénteken kiadta Franciaországnak a Zoé Bárkája civil szervezet hat francia munkatársát, akiket emberrablás vádjával nyolcévi kényszermunkára ítéltek az afrikai országban.

A segélymunkások délután elhagyták Csádot, repülőgépüknek közép-európai idő szerint este kell leszállnia Párizs közelében egy katonai repülőtéren. A Franciaország és egykori gyarmata között 1976-ban köttetett kiadatási egyezmény értelmében a segélymunkásoknak hazájukban kell letölteniük büntetésüket.

„Kedvezően reagáltam Franciaország kiadatási kérelmére. Távozásuknak már nincs akadálya” – közölte Albert Pahimi Padacké csádi igazságügy-miniszter. Párizs csütörtökön kérte állampolgárai kiadatását. A hat franciát megbilincselve, őrök kíséretében szállították repülőre. Gyermekrablási kísérlet címén ítélte el a n’djamenai büntető törvényszék a hat európait, miután a francia segélyszervezet munkatársai október 25-én megpróbáltak Franciaországba vinni 103 gyereket Csádból.

A vádlottak azt mondták, a gyerekeket nekik átadó törzsfőnökök arról biztosították őket, hogy valamennyien a Csáddal szomszédos, polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományból valók, és elvesztették szüleiket. Később azonban kiderült: a gyerekek többsége csádi falvakból származik és nem is árva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik