Nagyvilág

A radikális iszlám teret nyert Pakisztánban

Nyugati sajtóelemzések szerint Pervez Musharraf elnök körül – több ok miatt is – egyre gyorsabban fogy a levegő. A tüntetéseket képes letörni ugyan, ám nem tudja ellenőrizni a szélsőségesek által – jobbára az iszlám jog, a sária szerint – vezetett területeket.

Az egy dolog, hogy a rezsim képes letörni tüntetéseket, betiltani TV-állomásokat, s letartóztatni több tucat ellenzéki személyiséget, ám az ország „zaklatott és vad észak-nyugati részén – az iszlamista szélsőségesek felkelők központjában – nincs több ellenőrzés, mint a szükségállapot elrendelését megelőzően. Más vidékeken még ennyire sem telik” – jegyzi meg a The Washington Post keddi elemzése.

„Számunkra mindegy, hogy demokrácia, szükségállapot vagy hadiállapot van” – idézi a lap annak a radikális vallási vezetőnek szóvivőjét, aki az úgynevezett Swat-völgy nagy részét ellenőrzi. „A mi szabadságharcosaink, a mudzsahedek a szívük mélyéből harcolnak, s az elmúlt napokban látványos sikereket értünk el” – tette hozzá a szóvivő. Maulana Fazdullah, a helyi vezető fegyveresei három rendőrőrsöt iktattak ki az elmúlt napokban, s nagyjából szabadon mozognak a területen.

Betiltották a zenét és a borotválást

A múlt év során Fazlullah fekete turbános harcosai saját államot alakítottak a Hindukus hegység alatt fekvő völgyben, a hagyományos törzsi területek mintájára, amelyek fél-autonómok és sohasem voltak hatékony kormányellenőrzés alatt, miközben hivatalosan a Swat-völgy „rendezett övezetnek számított.”

A Washington Post szerint az utóbbi területen az iszlám sária a jog: a bűncselekményekkel gyanúsítottakat nyilvánosan botozzák meg, az elfogott kormánykatonákat lefejezik, s testüket az utcán hagyják. A szélsőséges fegyveresek irányítják a forgalmat, s vezetik a helyi kórházakat, a tálibok fehér zászlói lengenek a volt kormányzati épületek bejárata fölött. A zenét betiltották, a borbélyok nem borotválnak férfiakat, s a fiatal nők iskoláztatása sem kívánatos.

Ismét a sária az úr Pakisztánban

Egy volt parlamenti képviselő szerint „Fazdullah küldetése a völgyben ugyanaz, mint a táliboké Afganisztánban, illetetve más mudzsahedeké Wazirisztánban: azért fogtak fegyvert, hogy az Egyesült Államok bábjai ellen harcoljanak, s bevezessék a sáriát.” Az országnak ezeken a részein a harc a felkelők ellen népszerűtlen a helyiek szemében, hiszen sokan szerint ami a szomszédos Afganisztánban történik, az nem más, mint Amerika háborúja, amely során pakisztáni vér folyik.

Elemzők szerint a szükségállapot ugyan több hatalmat ad Musarraf elnöknek, hogy a hadsereget bevesse a felkelők ellen, de ez visszaüthet, ha a mentalitás nem változik. Egy nyugdíjas pakisztáni tábornok szerint a mullahok jelszava a sária megerősítése, s ez népszerű a helyiek között. A hadsereg lényegében képtelen ez ellen harcolni – írja a Washington Post.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik