Nagyvilág

Csapatokat küldenénk Dél-Afganisztánba?

Magyarország kész lehet arra, hogy katonákkal segíti a dél-afganisztáni Uruzgán tartományban, a NATO vezette ISAF-küldetés keretében tevékenykedő holland katonai missziót - értesült holland kormánykörökből az NRC Handelsblad.

A szerda délután megjelenő újság szerint összesen ötven főről lenne szó, az egység jövő nyár végén kezdené meg tevékenységét. A témáról állítólag kétoldalú tárgyalások folynak a holland és a magyar kormány között.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI megkeresésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az információt. Jelezte, hogy Szekeres Imre miniszter Noordwijkban, a kötetlen NATO-ülés keretében még találkozik holland kollégájával, Eimert van Middelkooppal, és azt követően, csütörtökön adnak tájékoztatást az ülésen történtekről.

Szerdán Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára bejelentette, hogy számos NATO-tagállam ajánlotta fel katonai jellegű részvételét az afganisztáni misszióban azt követően, hogy az Egyesült Államok arra kérte szövetségeseit, hogy több csapatot küldjenek a tálibok lakta déli vidékekre – írja a BBC. A jelentkezők között van Franciaország és Németország, akik katonai oktatók kiküldését ajánlották fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik