Nagyvilág

Olmert-Putyin-csúcs volt Moszkvában

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön este Moszkvában fogadta Ehud Olmert izraeli kormányfőt, aki azért érkezett néhány órás munkalátogatásra az orosz fővárosba, hogy az államfővel megvitassa a közel-keleti helyzet kérdéseit, valamint azt, amit Moszkva az iráni nukleáris problémának, Izrael viszont az iráni fenyegetésnek tekint.

A látogatásra alig két nappal azután került sor, hogy Putyin Teheránban tárgyalt Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfővel, de moszkvai izraeli diplomáciai források szerint Olmert útját már jóval korábban egyeztették.

Kreml-beli források azt hangsúlyozták a megbeszélés előtt, hogy a fő téma a közzel-keleti helyzet lesz, “amelyben jelenleg a békefolyamat felújítását szolgáló kapcsolatfelvételek aktivizálódása figyelhető meg”.

Putyin Olmertet fogadva nyomban hangsúlyozta, hogy szívesen tájékoztatja vendégét két nappal korábbi iráni tárgyalásainak eredményeiről, mert tudja, mennyire nyugtalanítja őt az iráni nukleáris program. Hozzátette, hogy érdeklődéssel várja Olmert értékelését a palesztin-izraeli rendezés helyzetéről.

Olmert viszont kijelentette, hogy szívesen hallgatja meg Putyin teheráni tapasztalatait, és beszélni kíván vele arról, hogy milyen aggodalmat kelt Izraelben az iráni helyzet.

Az előzetes kiszivárogtatások szerint a megbeszélésen szó lesz az év végén az Egyesült Államokban tartandó sokoldalú közel-keleti konferencia előkészítéséről is, amelyet Moszkva Kreml-beli források szerint egy lépésnek tekint “a közel-keleti rendezésről szóló, teljes formátumú nemzetközi konferencia felé vezető úton.” Moszkva Izrael partnereként és a közel keleti +kvartett+ tagjaként feladatának tartja a helyzet mielőbbi stabilizálását, a palesztin-izraeli viszony normalizálását, és a tárgyalási folyamat előmozdítását, amely végső céljának olyan szuverén palesztin állam létrejöttét kell tekinteni, amely biztonságos és elismert határok között él Izrael mellett” – mondta a forrás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik