Nagyvilág

Zöld utat kap az Irak elleni török támadás

A török parlament szerdán zöld utat adna az Észak-Irak elleni inváziónak, melynek célja a határ mentén állomásozó kurd szeparatista lázadók leverése. A NATO óvatosságra intett az ügyben.

Az ankarai parlament előre várhatóan szerdán nagy többséggel elfogadja azt a törvényjavaslatot, mely felhatalmazást adna a kurd szeparatisták elleni katonai fellépésre – írja a BBC.

Ankara szerint a Törökországban, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóinak ezrei használják Irak északi részét hátországként a Törökország délkeleti, többségében kurdok lakta térségeiben végrehajtott támadásaikhoz.

Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára telefonon hívta fel Abdullah Gült, a török köztársaság elnökét, és azt mondta neki, hogy az összes érintett félnek a lehető legnagyobb mértékű visszafogottságot kell tanúsítania az ügyben.

Rajtaütéseik az év eleje óta megsokszorozódtak, nyugtalanságot keltve a török közvéleményben. A törökországi kurd szakadárok, akik független Kurdisztánt szeretnének délkelet-törökországi és észak-iraki területekből.

Több mint 37 ezer ember esett áldozatul a PKK harcának azóta, hogy 1984-ben fegyvert fogott Törökország zömében kurd népességű keleti és délkeleti részének függetlenségéért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik