Nagyvilág

Az ENSZ BT tagja lett Líbia és Vietnam

Beválasztották az ENSZ Biztonsági Tanácsába (BT) Líbiát, Vietnamot és Burkina Fasót. A kelet-európai helyekért Horvátország és Csehország van versenyben.

A három – valamint a még vetélkedők közül két – ország a BT nem állandó, azaz vétójoggal nem rendelkező tagja lesz 2008-2009-ben. Január elsején ennek megfelelően távozik a testületből a Kongói Köztársaság, Ghána, Peru, Katar és Szlovákia. Líbia, Vietnam és Burkina Faso ellenjelölt nélkül, az afrikai, illetve az ázsiai tömb támogatásával indult, s 178, 183 és 185 szavazatot kapott.

A kelet-európai jelöltek esetében Horvátországot 95-en, a Cseh Köztársaságot pedig 91-en támogatták. A latin-amerikai és karibi országcsoportból Costa Rica 116 voksot, a Dominikai Köztársaság 72-őt szerzett meg a szükséges kétharmados többséget jelentő 126-ból.

Horvátország még nem volt BT-tag, Csehország viszont már igen: 1994-1995-ben. Versenyük szoros lesz, akárcsak a másik két jelölt esetében, de azt senki sem várja, hogy megismétlődjék a tavalyi eset. Akkor a latin-amerikai helyért 47 szavazási fordulót kellett lebonyolítani Venezuela és az amerikai támogatást élvező Guatemala között. A patthelyzet miatt végül mindketten visszaléptek, és helyettük Panamát választották meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik