Külföld

“Fico kiutasította Sólyomot Szlovákiából”

admin
admin

2007. 10. 04. 12:48

Robert Fico úgymond kiutasította, kiparancsolta Szlovákiából Sólyom Lászlót, a Magyar Köztársaság elnökét – számolnak be címoldalon, szalagcímekben a csütörtöki szlovák lapok.

A szlovák kormányfő szerdán élesen bírálta a magyar államfőt, amiért kedden Révkomáromban járt, s ott – szlovák újságírói kérdésre válaszolva – röviden, de elmarasztaló szavakkal szólt arról, hogy a szlovák parlament határozatban erősítette meg a Benes-dekrétumokat.

Fico olyan értelmű üzenetet fogalmazott meg, amelynek jelentését a szlovák hírportálokon szerdán még igen óvatosan kezelték. A csütörtöki szlovák lapok azonban már egybehangzóan úgy értelmezték a kormányfő szavait, hogy Fico Sólyom László „kiutasítására, kitiltására, kiparancsolására” is utalt. A SME című liberális polgári napilap több írása is foglalkozik a történtekkel. A lap „Fejetlenül” címmel megjelent címoldali jegyzetének írója, Matús Kostolny szerint a feszültté vált magyar–szlovák viszonyt mindkét térfélen „hideg fejjel” kellene kezelni.Sólyom László Révkomáromban (fotó:MTI)


Fico nem tudja, hol él

„Tegnap óta nyilvánvaló, hogy a szlovák kormányfőnek nincs ilyen feje. Ha a Magyarországhoz fűződő jó viszonyban lenne érdekelt, akkor annak államfőjével nem úgy viselkedett volna, mint a területünket megsértő ellenséggel” – írja. „Fico Sólyomot akarja kiutasítani, noha ezt Ján Slotával kellene megtennie”, akinek szélsőséges nacionalizmusa miatt az euroszocialisták továbbra is kirekesztik soraikból a kormányfő pártját – tette hozzá a jegyzetíró.
A lap rámutat: Fico még Slotánál is élesebben reagált Sólyom látogatására, és nem hogy Fico másik koalíciós partnere, a Vladimír Meciar vezette Néppárt (HZDS), de még az ellenzéki szlovák kereszténydemokraták (KDH) alelnöke, Daniel Lipsic sem hangoztatott kormánypártokéval ellenkező véleményt. Egyedül a szintén ellenzéki Magyar Koalíció Pártja (MKP) vette védelmébe Sólyom Lászlót, és mondta ki, hogy Fico három hónappal a schengeni övezet kiterjesztése előtt sem tudja, hogy hol él, hogy mit jelent az unió polgárainak szabad mozgása.


Dél-Szlovákia nem Észak-Magyarország

A SME hírmagyarázója, Peter Morvay emlékeztet: Sólyomnak joga van kapcsolatot tartani a magyar kisebbséggel, s e viszony különleges voltára hivatkozva megértést kérni a szlovák féltől. Ám neki is tudnia kellene, hogy „látogatásai a jelenlegi, enyhén szólva is feszült helyzetben vegyes érzelmeket keltenek Szlovákiában. Különösképpen akkor, ha semmit sem tesz az élek tompításáért.”

Érthető, hogy a Benes-dekrétumokat megerősítő „borzalmas döntés” ismeretében „nem igazán lehet kedvére, hogy szlovák partnerével is találkozzon. A diplomáciai illem és az államférfiúi felülemelkedés azonban mégis úgy rendelte volna, hogy a látogatás szervezői komolyan, és a megfelelő parádéval együtt Ivan Gasparovicot (a szlovák államfőt) is meghívják Révkomáromba.” S ha már a helyi szervezők erre nem gondoltak, legalább Sólyom emlékeztethette volna őket arra, hogy szlovák partnerének is ott lenne a helye – fejezi be a lap.

Szerdán a szlovák kormánypártok, a miniszterelnök, az államfő és a külügyminiszter példátlan össztüzet zúdított Sólyom Lászlóra azért is, mert „a protokoll és a diplomáciai szokásrend ellenében” fordult meg Szlovákiában. Robert Fico a kormányülést követő sajtótájékoztatóján kioktató hangon üzente meg, hogy a szlovák államhatáron nem lehet csak úgy átsétálni, és hogy Szlovákia déli vidéke nem Észak-Magyarország.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.