Nagyvilág

Kétezer kaliforniai menekül a tűz elől

Két ponton is hatalmas erdőtűz pusztít az Egyesült Államokban, Kalifornia déli részén: eddig mintegy kétezer embert menekítettek ki a lángok elől.

A nagyobbik, közel 62 négyzetkilométernyi területet érintő tűz a San Bernardino közeli erdőben keletkezett. Carol Beckley erdészeti szóvivő elmondta, hogy Fawnskin környékén 340 lakosnak kötelezően el kellett hagyni a területet, másik 1200 pedig önkéntesen hagyta el otthonát.



Kétezer kaliforniai menekül a tűz elől 1

Augusztusban hetekig küzdöttek a lángokkal Görögországban (fotó: MTI)


Több mint ezer tűzoltó vesz részt a lángok oltásában, munkájukat 12 repülőgép és 15 földgyalu segíti. További segítséget jelenthet a közelgő hűvösebb időjárás, valamint az, hogy a lángok északnyugatra, lakott területeket elkerülve haladnak. A tűz egyébként 16 kilométerre van a legközelebbi településtől.

A futótüzek miatt korábban Arnold Schwarzenegger kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett San Bernardino megye természetvédelmi területén. Kalifornia egy másik pontján, San Diego megye keleti részében, Juliantól északkeletre 525 hektárnyi terület égett le – közölték a hatóságok. A lángok 60 százalékát sikerült megfékezni. Itt négyszáz embert kellett kimenekíteni a közeli Whispering Pines településről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik