Nagyvilág

Képviselő lehet a Litvinyenko-ügy gyanúsítottja

A Nagy-Britanniában a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottjaként körözött Andrej Lugovoj vállalkozónak kínálta fel Vlagymimir Zsirinovszkij pártja, a nacionalista Orosz Liberális-Demokrata Párt választási listáján a második helyet - közölte vasárnap maga Zsirinovszkij, aki egyben az állami duma alelnöke, s aki persze vezetni fogja pártja listáját.

A brit ügyészség gyanúja szerint Lugovoj ölte meg tavaly novemberben a Kremlt bíráló Alekszandr Litvinyenko volt titkosszolgálati tisztet radioaktív polóniummal, de Lugovoj tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz. Az orosz ügyészség azzal utasította el a kiadatására vonatkozó brit kérelmet, hogy a büntetőeljáráshoz nincs elég bizonyíték.

Zsirinovszkij tudatos külföldi provokációnak tartja Lugovoj gyanúsítását. A jelölésről a párt hétfőn dönt. Lugovoj, aki megválasztása esetén immunitást élvezne, újságírók kérdéseire válaszolva annyit mondott, hogy a jelölést elfogadta, de csak annak jóváhagyása után nyilatkozik politikai ambícióiról.

Korábbi felmérések alapján nem tekinthető teljesen bizonyosnak, hogy Zsirinovszkij pártja át tudja lépni a 7 százalékosra emelt küszöböt, de megfigyelők szerint jó esélye van rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik