Nagyvilág

Repülőgépet térített el az al-Kaida

A Törökországban eltérített utasszállító repülőgép elrablói az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjainak mondták magukat - közölték az utasok az NTV török televízióval.

A két géprabló azt állította, hogy pokolgép van náluk. Azt követelték a pilótáktól, hogy vigyék a gépet Iránba, de azok a földközi-tengeri török kikötő, Antalya repülőterén szálltak le, arra hivatkozva, hogy üzemanyagot kell felvenniük – közölte Tuncay Doganer, a légitársaság főnöke. Egyes utasok szerint a géprablók Szíriát is megnevezték mint úti célt.

Az utasok többségének sikerült kimenekülnie a gép hátsó kijáratán keresztül, miközben a géprablók az első ajtón keresztül kiengedték a nőket és a gyerekeket – közölték a gépből kimenekült utasok az NTV török magántelevízióval. Néhány utas megsérült.

Legalább két utas azt állította, hogy a géprablók az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjainak mondták magukat, de mások nem hallották, hogy a gépeltérítők ezt mondták volna.


Repülőgépet térített el az al-Kaida 1

A gépeltérítõk végül megadták magukat


Doganer szerint délelőtt már csak a személyzet két tagja és négy utas maradt a fedélzeten. Aydin Kiziltan, a Worldfocus társaság főnöke (ettől a cégtől lízingeli az Atlas-Jet a repülőgépet) azt közölte, hogy a pilóták is elhagyták a fedélzetet, nehogy a géprablók arra kényszerítsék őket, hogy ismét felszálljanak a géppel. Az egyik meg nem nevezett utas arról számolt be, hogy terrorellenes alakulatok vették körül a repülőt.

A CNN-Türk televízió szerint a géprablók új pilótát követeltek, aki elvinné őket “valamelyik közel-keleti országba”.

Az utasok elmondása szerint két géprabló volt a fedélzeten, akik egymás között arabul beszélnek. Doganer nem fedte fel kilétüket és nemzetiségüket. Azt mondta, hogy 136 utas volt a fedélzeten, amikor a gép felszállt az észak-ciprusi Ercan repülőtérről közép-európai idő szerint hajnali háromnegyed hatkor. A gép egy órával később szállt le Antalya repülőterén.

A repülőgép eltérítés végül szerencsére nem követelt áldozatokat, a géprablók megadták magukat a török hatóságoknak miután elengedték utolsó túszaikat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik