Nagyvilág

A teljes palesztin kormánnyal találkozott Rice

A találkozóval az amerikai külügyminiszter azt akarta jelezni, hogy Washington támogatja a mérsékelt tagokból álló kabinetet, szemben a radikális Hamász uralta korábbi kormánnyal.

Mahmúd Abbász palesztin elnök azt követően váltotta le a Hamász dominanciájával, de a mérsékeltebb Fatah mozgalommal közös egységkormányt, hogy a radikális szervezet kizárólagos ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet. A Hamász nem ismeri el a Rámalláhban székelő szükségkormányt.

Rice először csak a miniszterelnökkel, Szalám Fajjáddal tárgyalt, majd bemutatták minisztereinek. „Van a palesztin területeken egy kormány, amely elkötelezte magát a nemzetközi elveknek, a béke alapelveinek, és ez olyan alkalom, amelyet nem szabad elszalasztanunk” – jelentette ki Rice.

A Hamász szóvivője a palesztinok közötti megosztottság mélyítésének szándékával vádolta meg az amerikai külügyminisztert. „Rice nem azért jött a térségbe, hogy létrejöjjön a palesztin állam, amint ő és főnöke, Bush (elnök) állítja, hanem azért, hogy támogasson egy palesztin pártot egy másikkal szemben, és hogy támogassa a cionista megszállást” – jelentette ki Számi Abu Zuhri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik