Nagyvilág

Cseh rakétákért fizet Washington

Az Egyesült Államok megtéríti Csehországnak a feleslegessé vált szovjet rakéták megsemmisítésének költségét - írta szombati kiadásában a Právo című baloldali cseh lap.

Az újság szerint Washington azért döntött így, mert szeretné megakadályozni, hogy a csehek esetleg eladják ezeket a rakétákat, s azok aztán terroristák kezébe kerülhessenek. Az amerikai kormány idén februárban levelet intézett a cseh külügyminisztériumhoz, amelyben felajánlotta anyagi segítségét az úgynevezett mozgó légvédelmi rakétaegységek megsemmisítéséhez. A gyakorlatban a szovjet gyártmányú rakétaegységek likvidálásáról van szó.


A rakéták megsemmisítése szakértői számítások szerint mintegy 600 ezer dollárba kerül majd. Az Egyesült Államok azután téríti meg a költségeket a cseheknek, miután az akció befejeződött.
Washington a diplomáciai levélben elsősorban arra hivatkozik, hogy ezzel a lépésével szeretne hozzájárulni a közép-európai regionális biztonság és a terrorizmus elleni harc megerősítéséhez, valamint szeretné megelőzni azt, hogy valakik ezekkel a fegyverekkel esetleg visszaéljenek.


Visszaélhetnének vele


Vlasta Parkanová védelmi, illetve Karel Schwarzenberg külügyminiszter az amerikai ajánlatot a lapnak megerősítették.
Szakértők szerint ezekkel a rakétákkal valóban aránylag könnyen vissza lehetne élni, mert karbantartásuk és bevetésük nem igényel nagyobb mértékű infrastruktúrát. A terroristák kezében igen veszélyes fegyvert jelentenének, különösen a polgári légi közlekedésre.


Csehországnak az idei év végéig 1359 rakétát és 658 kilövőszerkezetet kell megsemmisítenie. A rakéták az egykori csehszlovák hadsereg felszerelésébe tartoztak.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik