Nagyvilág

Berezovszkijt meg akarták ölni

A brit titkosszolgálatok akadályozták meg a Londonban élő orosz pénzember, a jelenlegi orosz vezetést élesen bíráló Borisz Berezovszkij meggyilkolását.

A hírt Berezovszkij és a Scotland Yard is részben megerősítette; ez utóbbi közlése szerint az ügyben egy időre őrizetbe is vettek valakit, vádemelés azonban nem történt.

Az értesülést először a legnagyobb brit tömeglap, a The Sun szerdai kiadása hozta nyilvánosságra. A lap azt írta: Berezovszkijt egy orosz merénylő akarta “tarkón lőni” az egyik londoni Hilton szállóban az “elmúlt két hét során”. A brit belső és külső elhárítás, az MI5 és az MI6 azonban hírszerzési értesüléseket szerzett a készülő akcióról, és a rendőrség elfogta a merénylőjelöltet, mielőtt az akcióba léphetett volna.

Berezovszkij, akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás vádjával köröznek, 2000-ben szökött Londonba, ahol politikai menedékjog oltalma alatt él, jóllehet Moszkva többször kérte kiadatását.

A milliárdos szerda délután Londonban tartott sajtóértekezletén megerősítette, hogy a Scotland Yard három héttel ezelőtt figyelmeztette: az életére akarnak törni, és “ha lehet”, hagyja el az országot.

Berezovszkij sajtóértekezletén kijelentette: azért akarják most megölni, mert egyrészt ő az orosz ellenzék fő finanszírozója – állítása szerint emigrációba vonulása óta 300-400 millió dollárral támogatta az ellenzéki erőket -, másrészt ő az egyik fő tanú a Litvinyenko-ügyben. Berezovszkij szerint ugyanazok akarják őt is megölni, akik Litvinyenkót meggyilkolták. A pénzember szerdán, még a sajtótájékoztató előtt a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: Litvinyenko megölése mögött személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik