Nagyvilág

Elhunyt Domokos Géza

Hetvenkilenc éves korában Marosvásárhelyen váratlanul elhunyt Domokos Géza, a közismert író, szerkesztő és politikus, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik alapítója, a szövetség első elnöke.

Domokos Géza 1928. május 18-án született Brassóban. 1969 és 1990 között a Kriterion Könyvkiadó alapító-igazgatója volt, irányítása alatt a kiadó a magyar szépirodalom és tudományos élet tekintélyes műhelyévé vált. Domokos Géza 1989 decemberében az RMDSZ egyik alapítója, illetve a szövetség első elnöke, 1992-ig parlamenti képviselője volt. Ezután nyugdíjba vonult, hátralevő éveit Sepsiszentgyörgyön, Papolcon töltötte.


Az RMDSZ országos vezetősége az MTI-hez eljuttatott közleményében megállapítja: Domokos Géza halálával felbecsülhetetlen veszteség érte a romániai magyarságot, korunk egyik kiemelkedő erdélyi magyar személyiségét veszítette el.
Közösségépítő munkásságát 1997-ben Kisebbségért Díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2003-ban a Magyar Tudományos Akadémia Hazám-díjával ismerték el – emlékeztet a közlemény.



Elhunyt Domokos Géza 1

Domokos Géza (fotó: MTI)


A szövetség vezetői utalnak arra is, hogy Domokos Gézának íróként, szerkesztőként kivételes szerepe volt a huszadik század második felének erdélyi magyar irodalmában: 1961-től az Irodalmi Könyvkiadó főszerkesztőjeként, majd 1969-től 1990-ig a Kriterion Könyvkiadó alapító igazgatójaként a kommunista rendszer legsötétebb éveiben is eredményesen küzdött a magyar kultúra fennmaradásáért.


Domokos Géza a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alapítója és első elnöke volt. Meghatározó szerepet játszott a szervezet országos intézményeinek felépítésében, a román politikai pártokkal folytatott párbeszéd elindításában, az RMDSZ külföldi megismertetésében, a romániai magyar közösség parlamenti politikájának kialakításában. 1990 és 1993 között, amikor az RMDSZ elnökeként mindent megtett a magyarellenes erőszak megfékezéséért – írják az RMDSZ vezetői. A volt politikus és irodalmár 1993-tól kezdve a közélettől visszavonultan élt.


Domokos Gézát az RMDSZ saját halottjának tekinti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik