Nagyvilág

Az unió nemet mond Varsó alkotmánytervére

Az Európai Parlament elnöke határozottan visszautasította hétfőn a lengyel kormány állítását, miszerint a kettős többségen alapuló szavazási módozat az Európai Unióban elsősorban Németországnak kedvez, miáltal "német Európa" jönne létre.

Hans-Gert Pöttering a ZDF televíziónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az alkotmány tervezetében szereplő kettős többségi elv éveken át tartó tárgyalások eredményeként jött létre. Azt mind a 27 tagállam aláírta, köztük Lengyelország korábbi kormánya is.

A Varsóban manapság szállóigeként hallható “meghalni a négyzetgyökért” kapcsán, amely a szavazati súlyok lengyel elképzelés szerinti módosítására vonatkozik, az EP elnöke kifejtette: Lengyelország nem mehet szembe mind a 26 tagállammal, az Európai Parlamenttel, az Európai Bizottsággal. “Szolidaritás nem érhető el azáltal, hogy egy tagállam vétót jelent be.


A szolidaritás kölcsönös dolog, nem pedig egyirányú utca. Lengyelországnak szüksége van az EU-ra – és ezt a mostani kormánynak még meg kell tanulnia” – hangoztatta Pöttering. Szerinte Varsó “olyan úton jár, amely mások számára felfoghatatlan”.

Élesen bírálta a lengyel kormányt az EU alkotmányügyi bizottságának elnöke is. Jo Leinen a Deutschlandfunk rádiónak nyilatkozva kijelentette: Varsónak meg kell tanulnia, hogy egy nagy családnak a tagja, amelyben “a többi 26 tag nem táncolhat úgy, ahogyan az egyik családtag fütyül”. A német politikus emlékeztetett arra, hogy Lengyelország hatalmas pénzeket kap a többi tagállam adófizetőitől: 60 milliárd eurót hét év alatt. Vagyis egyáltalán nincs abban a helyzetben, hogy megbénítsa az uniót.

Leinen szerint az alkotmányról folyó vitában a német kancellárnak – egyben az Európai Tanács soros elnökének – “keménynek kell maradnia azokkal szemben, akik átlátszó okokból kifolyólag berzenkednek”. A képviselő úgy vélte, nem szabad őszre elnapolni a kérdést, mert ezáltal a káosz csak még nagyobb lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik