Nagyvilág

Elfogták az egyik kiemelt hágai vádlottat

Elfogták az egyik legkeresettebb hágai vádlottat Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság határán; Zdravko Tolimir volt boszniai szerb tábornok - Ratko Mladic fővádlott egykori közeli munkatársa - került rendőrkézre.

A korábban csak a sajtó által közölt hírt csütörtök este megerősítette a boszniai szerbek autonóm köztársaságának kormányszóvivője is, hozzátéve, hogy Hágába szállítása “folyamatban van”. Olle Rehn, az Európai Bizottság biztosa örömmel nyugtázta a hír.

A sajtóbeszámolók szerint a nyugalmazott tábornokot a szerb és a boszniai szerb rendőrség közös akciója eredményeként, illegális határátlépési kísérlet közben, a határon fekvő Ljubovija közelében fogták el. Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és Ratko Mladic, a boszniai szerbek háborús időkbeli katonai parancsnoka után a harmadik leginkább keresett hágai vádlott került a boszniai szerb hatóságok kezére.


Mladicot bújtatta

Tolimirt 2005-ben vádolta meg az NT azzal, hogy felelősség terheli a boszniai muzulmánok terhére 1995-ben Srebrenicában és Zepában elkövetett háborús bűnökért.

A tábornok az 1992-1995-ös boszniai háború idején a boszniai szerb hadsereg vezérkarának hírszerző osztályát vezette, s Mladic legközelebbi munkatársai közé tartott. A B-92 belgrádi rádió szerint az utóbbi években pedig a Mladic bujkálását segítő titkos hálózat főszervezőjeként emlegették.


Hága dönt a jövőről


Brüsszel májusban függesztette fel a Belgráddal folytatott társulási tárgyalásokat, mert a hatóságok április végéig nem adták ki Hágának Rato Mladic tábornokot, akit háborús bűnökkel vádolnak.


Úgy tűnik azonban, hogy hamarosan lehetőség nyílhat a tárgyalások felújítására, ha szerb részről további lépéseket tesznek a szökevények előkerítésére. Az unió végső döntését befolyásolja majd, hogy Carla Del Ponte, a Nemzetközi Törvényszék főügyésze miként ítéli meg a hágai testülettel való szerb együttműködést. Belgrádi sajtóértesülések szerint Del Ponte június 4-én a szerb fővárosba látogat. A Beta szerb hírügynökség brüsszeli uniós forrásokból úgy értesült, hogy az EU-tagállamok külügyminiszterei június közepén dönthetnek a tárgyalások felújításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik