Nagyvilág

40 évet kaptak Djindjic gyilkosai

Bűnösnek találta a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök elleni merénylet 12 vádlottját szerdán a szervezett bűnözési ügyekben illetékes belgrádi törvényszék.

Negyven-negyven évi börtönre ítélte a Djindjic-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját szerdán egy belgrádi bíróság. A per további tíz vádlottjára összesen 298 év börtönbüntetést róttak ki.

A rendkívüli ügyekben eljáró tanács bizonyítottnak látta, hogy a szerb rendőrség egykori különleges alakulatának, a Vörös Sapkásoknak a parancsnoka, Milorad Ulemek Legija volt a kitervelője a néhai szerb miniszterelnök megölésének, s helyettese, Zvezdan Jovanovic Zveki adta le a kormányfő életét kioltó gyilkos lövést.


Politikai gyilkosság


A szerbiai demokrácia egyik élharcosának tekintett Djindjicet 2003. március 12-én ölték meg, amikor gépkocsijából kiszállva be akart lépni a belgrádi kormány épületébe. A gyilkos lövést egy közelben lévő lakóház emeleti ablakából a szerb rendőrség különleges alakulata, a Vörös Sapkások parancsnokának helyettese, a per másodrendű vádlottja, Zvezdan Jovanovic Zveki adta le. Az értelmi szerző azonban az első rendű vádlott, Milorad Ulemek Legija, a Vörös Sapkások parancsnoka volt.


40 évet kaptak Djindjic gyilkosai 1

40 évet kaptak Djindjic gyilkosai 2

Milorad Ulemed Legiját, a gyilkosság értelmi szerzõjét már másodszot ítélik 40 évre (MTI/EPA)

40 évet kaptak Djindjic gyilkosai 3


Zvezdan Jovanovic bizonyító erejűnek tekintett vallomásában politikai gyilkosságnak nevezte Zoran Djindjic megölését. Szerinte parancsnoka azért tervelte ki a merényletet, mert a kormányfő elszánta magát a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött háborús bűnösök, mindenekelőtt Ratko Mladic tábornok elfogására és kiszolgáltatására, s ezt mindenképpen meg akarta akadályozni.


Alvilági hálózatok


Milorad Ulemek Legiján és helyettesén kívül a már feloszlatott különleges osztag két tagja, a Biztonsági Információs Szolgálat nevű titkosszolgálat egyik volt munkatársa, és a Legijával szoros kapcsolatban álló, Zimonyi Klán nevű bűnbanda két tagja állt még a bíróság előtt. A klán öt további tagja szökésben van. A tíz alacsonyabb rendű vádlott közül négy 35, öt 30, egy pedig 8 év büntetést kapott.


Milorad Ulemek Legija ezredesnek ez már a második negyven éves büntetése. Az első – enyhítés nélkül letöltendő – negyven évet tavaly júniusban kapta a Slobodan Milosevic egyik nagy ellenfelének tekintett Ivan Stambolic néhai szerb elnök 2000 augusztusi meggyilkolásáért, s a később külügyminiszterré vált Vuk Draskovic ellenzéki vezető ellen két hónappal korábban elkövetett sikertelen merényletért.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik