Külföld

Több ezres melegfelvonulás Varsóban

admin
admin

2007. 05. 19. 20:01

Több ezren vettek részt szombaton a lengyel fővárosban a melegek éves felvonulásán, néhány nappal azután, hogy az ország oktatási minisztere a homoszexualitás iskolai "propagálásának" betiltására hívott fel.

A rendezvény mintegy ötezer résztvevője – köztük hollandok és németek – a lengyel parlament épületétől Varsó belvárosáig vonult fel, erős rendőri kíséret mellett. A tömeg élén piros, kék, zöld és lila léggömbökkel felcicomázott teherautó haladt, amelyet a menet a hangszórókból áradó hangos zene ütemére követett. Egyesek az “Állítsátok meg a homofóbiát” feliratú transzparenseket tartottak a magasba, mások a meleg közösség jelképévé vált szivárványszínű zászlókat lengettek.

Konfliktusok nélkül

A hasonló rendezvények az elmúlt években Varsóban és a nyugat-lengyelországi Poznanban is a felvonulók és ellentüntetők közötti összetűzésekbe torkollottak, szombaton azonban nem érkezett hír incidensről. Mindössze néhány személyt vett őrizetbe a rendőrség, amikor szélsőjobboldali ellentüntetők megpróbálták útját állni a melegek felvonulásának.

A menetben ott volt több nyugat-európai politikus is, köztük Claudia Roth, a német Zöldek társelnöke és Boris Ham, a holland parlament képviselője. Utóbbi azzal indokolta külföldi politikusok részvételét, hogy aggódnak a közös európai értékekért. “Lengyelország része Európának, célunk pedig az, hogy földrészünkön alapelv legyen mindennemű megkülönböztetés megtiltása” – fogalmazott a holland képviselő.

Ellenszélben

Az Egyenlőség Parádénak nevezett felvonulást olyan időszakban tartották, amikor az erősödő hangú lengyelországi meleg polgárjogi mozgalom a mélyen katolikus hitű országot kormányzó, a homoszexualitást nyíltan elítélő konzervatív vezetőkkel áll szemben.

Roman Giertych lengyel oktatási miniszter, miniszterelnök-helyettes szerdán bejelentette, hogy az iskolákban történő “homoszexuális agitációt” tiltó törvénymódosítást kezdeményez. A módosítás célja, hogy megtiltsák a melegszervezetek jelenlétét az iskolákban. Az ultrakonzervatív Lengyel Családok Ligáját vezető Giertychnek a homoszexualitásról vallott nézetei a múltban bírálatokat váltottak ki külföldön. Alig egy hónappal ezelőtt az Európai Parlament élesen bírálta vezető lengyel tisztségviselők “nemi irányultságon alapuló gyűlöletet és hátrányos megkülönböztetést szító” kijelentéseit.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.