Nagyvilág

Aláírták az EU és Szerbia közti vízumkönnyítést

Kézjeggyel látták el szerdán az Európai Unió és Szerbia közötti vízumkönnyítési és visszafogadási megállapodást – jelentette be az Európai Bizottság Brüsszelben.

Az erről kiadott közleményben Olli Rehn bővítési biztos megismételte, hogy az EU ezzel is üdvözli az új reform- és uniópárti kormány megalakulását, s bizonyítani kívánja elkötelezettségét Szerbia irányában. Franco Frattini jogi biztos annak fontosságát emelte ki, hogy az egyezmény révén javulnak a kapcsolattartás lehetőségei az EU-állampolgárok és a szerbiai lakosság között.

A vízumkönnyítési egyezmény számos csoport számára egyszerűbbé teszi a vízumhoz jutást, és az engedélyek kiállítása olcsóbbá is válik. Az EU így a szokásos 60 euró helyett 35 euróért ad majd ki beutazási vízumot a szerbeknek, és meghatározott csoportok ingyen juthatnak vízumhoz. Üzletembereknek, diákoknak és újságíróknak egyszerűsített igénylőlapot kell kitölteniük. A gyakran utazók meghatározott csoportjai hosszabb időtartamra, többszöri beutazási engedéllyel kapják a vízumot, a diplomata-útlevéllel rendelkezőknek pedig ezentúl nem kell vízum.

Az EU-állampolgároknak már eddig sem kellett vízum Szerbiában és a Nyugat-Balkán más államaiban. A vízumkönnyítést ezúttal is toloncegyezménnyel kapcsolták össze, amelynek értelmében az EU-államok visszaküldhetik a balkáni eredet- vagy tranzitországba az illegálisan beérkezőket. Az EU nemrégiben parafálta a hasonló egyezményeket Albániával, Bosznia-Hercegovinával és Montenegróval is.

Az EU-bizottság most megindítja a hivatalos aláírási procedúrát, és aztán következik a ratifikálás. A megállapodások ez év végén lépnek életbe.

Az egyezmény Magyarország számára kiemelt fontossággal bír, ezt Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn Brüsszelben az EU-külügyminiszterek találkozóján is megerősítette. Beszédében a magyar diplomácia vezetője akkor úgy fogalmazott, hogy az EU-nak a szerb kormányalakítás után sürgős feladatai lesznek, köztük a vízumkönnyítési és visszafogadási egyezmény megkötése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik